Business Internaţional

Americanii continuă să demisioneze în masă în pofida temerilor privind recesiunea

Americanii continuă să demisioneze în masă în pofida...

Autor: Catalina Apostoiu

07.06.2022, 21:42 688

La doi ani după apariţia fenomenului Marea Demisioneală, în care un număr fără precedent de americani şi-au schimbat locurile de muncă, economia SUA nu mai este la fel. Inflaţia creşte dramatic, ca şi temerile privind recesiunea. Piaţa acţiunilor este plină de turbulenţe. Şi totuşi, americanii continuă să renunţe la locurile de muncă în număr record, mulţi dintre aceştia fiind pe deplin conştienţi că perspectivele încep să se întunece, notează Bloomberg.

Potrivit ultimelor date, 4,4 milioane de americani şi-au părăsit voluntar locurile de muncă numai în aprilie, unul dintre cele mai ridicate numere din 2000. Iar tendinţa nu dă semne de încetinire: o treime din angajaţii americani declară că se gândesc să demisioneze în următoarele 6-12 luni, relevă un sondaj recent realizat de Mercer.

Demisiile continuă deşi liderii unora dintre cele mai mari companii americane avertizează cu privire la „riscul foarte, foarte ridicat“ de recesiune. Există de asemenea semne ale unei schimbări pe piaţa muncii, angajatori de la fraţii Winklevoss la Elon Musk vorbind despre îngheţarea angajărilor şi disponibilizări.

Pentru angajaţii mai tineri care nu au trecut prin ultima încetinire economică majoră, perioada de criză din anii 2008-09, conceptul recesiunii este unul abstract, care nu le provoacă prea multă nelinişte.

Jay Zigmont, fondator al companiei de servicii de consultanţă financiară Live, Learn, Plan, spune că vede din ce în ce mai mulţi clienţi adoptând o abordare pe care acesta o numeşte FILE, acronim pentru Financial Independence, Live Early, însemnând suficientă independenţă financiară încât să poţi alege ce vrei să faci şi nu doar să faci ceva pentru bani.

„Totul se rezumă la o căutare a bucuriei şi fericirii, şi nu doar a unui salariu“, arată acesta.

Pentru mulţi americani, pandemia a alimentat impresia că viaţa este prea scurtă să rămâi blocat într-o slujbă nesatisfăcătoare.

Anita Garcia, inginer software din California, s-a confruntat cu decesul a şase rude anul trecut. A devenit conştientă că trebuie să facă o schimbare şi a renunţat la poziţia full-time pentru o nouă poziţie part-time.

Acum, aceasta lucrează mai puţin de 30 de zile pe săptămână pentru un program finanţat de stat la California State University. În pofida ameninţării legate de recesiune, aceasta nu are niciun fel de regret.

„Am început să mă întreb „Dacă ar fi să mor azi sau mâine, aş vrea să mor în această slujbă“? Iar răspunsul a fost nu“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO