• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8347
  • Leu / USD4.7020
Business Internaţional

Americanii îl anchetează pentru spălare de bani pe un apropiat al lui Putin

Americanii îl anchetează pentru spălare de bani pe un apropiat al lui Putin

Ghenadi Timcenko. AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

07.11.2014, 00:04 307

Autorităţile americane anchetează o firmă a miliardarului rus Ghenadi Timcenko, unul dintre apropiaţii lui Vladimir Putin într-un caz de spălare ăde bani, ceea ce reprezintă o escaladare a presiunii politice asupra cercului de susţinători ai preşedintelui rus, scrie The Wall Street Journal.

Procuratura din New York, cu sprijinul Departamentului de Justi­ţie, investighează dacă Timcenko a transferat fonduri care aveau legă­tură cu presupuse afaceri murdare prin intermediul sistemului financiar american, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Procurorii verifică tranzacţii prin care traderul de materii prime Gunvor Group, unul dintre cei mai mari din lume, fondat de Timcenko, a achiziţionat petrol de la compania rusă de stat Rosneft şi apoi l-a vândut mai departe. Anchetatorii au solicitat în ultimele luni informaţii despre preţurile cerute de Gunvor.

Timcenko a fost unul dintre primii oameni de afaceri ruşi sancţionaţi de SUA în martie după anexarea Crimeei de către Rusia.

Tranzacţiile vizate de anchetă s-au desfăşu­rat înainte de primul val de sancţiuni americane. Transferurile de fonduri prin aceste tranzacţii ar putea fi considerate spălare de bani dacă se dovedeşte că fondurile au fost obţinute din vânzarea în condiţii ilegale a unor bunuri ale statului, precum petrolul.

Gunvor a transmis că nu a fost anunţat de­spre vreo investigaţie care să îl vizeze şi că nu poate comenta în privinţa implicării lui Timcenko, omul de afaceri vânzându-şi participaţia deţinută la acest grup cu o zi înainte de anunţarea sancţiunilor SUA. Gunvor mai informează că nu a mai cumpărat ţiţei de la Rosneft de peste doi ani şi neagă implicarea în vreo ilegalitate legată de licitaţiile Rosneft.

Anchetatorii caută, de asemenea, posibile legă­turi între averea personală a lui Putin şi fondurile presupuse ilicite. Oficialii americani au declarat în trecut că Putin are investiţii în Gunvor.

„Nu ştim nimic despre vreo investigaţie şi nu urmărim astfel de lucruri“, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin. El a respins acuzaţiile despre legăturile de afaceri dintre Putin şi Timcenko, inclusiv orice investiţie în Gunvor, numindu-le „prostii“.

Liderii opoziţiei din Rusia l-au acuzat pe miliardarul rus că profită de relaţia apropiată cu Putin pentru a cumpăra petrol şi gaze ruseşti la preţuri de chilipir.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.7020
Diferență: -0,4805
Ieri: 4.7247
Azi: 5.8347
Diferență: -0,7873
Ieri: 5.8810
Azi: 4.7195
Diferență: -0,3905
Ieri: 4.7380