Investitorii în fonduri ESG şi în fonduri cu tematică de sustenabilitate ar trebui să-şi regândească politica de investiţii în companii de petrol şi gaze, aşa cum managerii de fonduri şi-au regândit politica de invetiţii faţă de sectorul de apărare, crede un analist al gigantului american bancar Goldman Sachs, citat de CNBC.
Idea vine într-o perioadă în care unele dintre companiile de energie au redus ritmul investiţiilor în regenerabile sau chiar au decis să investească mai mult în combustibili fosili pentru a îmbunătăţi profiturile pe termen scurt.
Investiţiile pe criterii ESG (de mediu, sociale şi de guvernanţă) favorizează de obicei companiile care au un scor ridicat pe criterii precum schimbări climatice, drepturile omului sau transparenţă.
Producătorii de tutun, producătorii de oil&gas şi producătorii de armament au fost printre companiile excluse din portofoliile sustenabile.
„Aşa cum sentimentul faţă de companiile de apărare s-a schimbat odată cu războiul Ursia-Ucraina, cred că şi sentimentul faţă de companiile de petrol şi gaze ar trebui să se schimbe”, crede Michele Della Vigna, analist responsabil de resursele naturale din regiunea EMEA.
El consideră că refuzul fondurilor ESG de a investi în marile companii de petrol şi gaze este cauzat de faptul că aceştia evaluează tranziţia energetică din perspectiva politicilor europene.
„Această tranziţie energetică va fi mult mai lungă decât ne aşteptam anterior. Credem că vom avea vârful pe cererea de petrol în jurul anului 2035 şi vârful cererii de gaze naturale după 2050. Asta ne arată că vom avea nevoie de dezvoltări greenfield de oil&gas şi după 2040. Şi-atunci de ce să nu deţinem aceste companii”, a adăugat Della Vigna.
Totuşi, Agenţia Internaţională de Energie a semnalat că vârful cererii de petrol ar trebui să vină până la sfârşitul acestui deceniu. Agenţia a declarat în mod repetat că lumea nu are nevoie de proiecte noi de oil&gas pentru a susţine cererea globală de energie.
Nu toată lumea este convinsă că fondurile ESG ar trebui să investească în companii de oil&gas. Ida Kassa Johannesen, head of commercial ESG la Saxo Bank, clasifică ideea drept „extremă.”
„Vedem cu toţii impactul negativ al oil&gas. Situaţia climatică în care ne aflăm nu este una bună. Vedem temperaturi record, emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creştere, temperatura oceanelor creşte şi nivelul mării este de asemenea în creştere. De ce am vrea să vedem mai multe investiţii în combustibili fosili? Cei mai mulţi investitori ESG nu şi-ar dori asta”, a explicat ea.