Business Internaţional

Americanii pornesc la vânătoare de ouă în Europa. În plin conflict comercial, SUA cer ajutorul europenilor pentru atenuarea crizei ouălor, dar fără mare succes

Americanii pornesc la vânătoare de ouă în Europa. În...

Autor: Catalina Apostoiu

18.03.2025, 22:32 1084

Cu preţurile ouălor la cel mai ridicat nivel de la începutul mileniu­lui în SUA, americanii au pus ochii pe ouăle europenilor. SUA au con­tac­tat Danemarca şi alte ţări euro­pe­ne întrebând dacă acestea pot expor­ta ouă în condiţiile în care americanii se confruntă cu preţuri record la acest produs, a anunţat asociaţia da­neză din domeniu, potrivit Reuters.

Cererea venită din partea Depar­tamentului american al Agriculturii coincide cu o serie de noi tarife a­me­ricane impuse mai multor ţări, in­clu­siv din Europa, şi ameninţări de noi astfel de măsuri. Preşedintele a­me­rican Donald Trump a ameninţat de asemenea cu sancţiuni americane da­că Danemarca refuză să predea con­trolul asupra Groenlandei Americii.

Preţurile wholesale la ouă în SUA sparg recorduri în condiţiile în care gripa aviară face ravagii în rân­dul găinilor ouătoare. Trump a pro­mis să reducă preţurile ouălor în pri­ma sa zi de mandat, însă preţurile au crescut cu 59% în termeni anuali în februarie, prima lună întreagă a administraţiei sale.

Nemulţumirea americanilor cu privire la scumpirea bunurilor de bază, şi în special a ouălor, a jucat un rol cheie în rezultatul alegerilor pre­zi­denţiale din SUA de anul trecut. Preţul ouălor a constituit un subiect frecvent în timpul campaniei şi ră­mâne un subiect cu încărcătură poli­tică în SUA, notează Euractiv.

Recent, Trump a susţinut că pre­ţurile ouălor au scăzut, în pofida raporturilor potrivit cărora acestea se situează de fapt la cel mai ridicat nivel de la începutul mileniului.

O scrisoare la care Reuters a avut acces arată că un reprezentant al Departamentului american de Agri­cultură din Europa a contactat oficial ţări producătoare de ouă la sfârşitul lunii februarie căutând informaţii pri­vitoare la capacitatea şi disponi­bili­tatea acestora de a exporta ouă pe piaţa americană.

Secretarul Departamentului a­me­ri­can al agriculturii Brooke Rollins a anunţat luna trecută un plan de a importa ouă ca parte a unui efort de 1 miliard de dolari de combatere a gripei aviare.

Asociaţia daneză a ouălor a a­nun­ţat că va analiza cererea, dar că nu există un excedent de ouă în Europa. Potrivit Euractiv, reprezen­tantul industriei daneze Jorgen Nyberg Larsen a declarat că SUA au contactat practic fiecare ţară din Europa cu privire la posibilitatea exporturilor de ouă.

Furnizori şi grupuri din industrie din Germania, Spania, Franţa, Olanda, Italia şi celelalte ţări nordice au primit solicitări similare.

Finlanda a respins solicitarea americanilor. Conform yle.fi, directorul executiv al asociaţiei finlandeze din domeniu Veera Lehtila a declarat că exporturile de ouă către SUA nu par posibile în acest moment pentru că niciun fel de negocieri nu au fost organizate cu autorităţile americane.

Alte ţări europene rămân concentrate pe asigurarea aprovizionării consumatorilor din UE.

Un alt posibil obstacol major pentru potenţialii exportatori este faptul că SUA îşi spală ouăle, o practică neobişnuită în majoritatea ţărilor UE şi chiar ilegală în unele părţi ale blocului, relatează Euractiv.

Între timp, FAO (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură) din cadrul ONU trage semnalul de alarmă cu privire la criza în escaladare a gripei aviare, în condiţiile în care virusul H5N1 se răspândeşte de la păsări la mamifere, alimentând temeri privind securitatea alimentară şi o posibilă trecere la om.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels