Business Internaţional

Americanii, prinşi între nevoia de răspuns la şocul economic şi jocuri politice: Trump vrea să reducă taxarea pe muncă; Democraţii se opun

Americanii, prinşi între nevoia de răspuns la şocul...

Autor: Alex Ciutacu

11.03.2020, 11:50 463

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că vrea să reducă taxarea pe muncă în SUA până la finalul anului, în ciuda nemulţumirilor din tabăra Democraţilor, în contextul în care administraţia a început discuţiile cu Congresul pentru un pachet masiv de stimuli care ar trebui să protejeze economia în faţa epidemiei de coronavirus.

Larry Kudlow, directorul Consiliului Economic Naţional, a spus că Trump pregăteşte un plan prin care vrea să reducă impozitele pe venit pentru muncitori – acasta fiind principala măsură pe care vrea să o ia Administraţia Trump pentru a stimula activitatea economică, potrivit FT.

În timpul unei şedinţe de la Casa Alba de marţi, Kudlow a spus că oficialii din administraţie lucrează încă la detaliile pachetului fiscal, însă a subliniat că această relaxare fiscală va fi „probabil cea mai importantă componentă”, care va livra „un rezultat de creştere foarte mare”.

Trump nu a apărut marţi la conferinţa senatorilor Republicani, deşi a spus luni că se va duce şi va anunţa acolo un pachet „semnificativ” de măsuri de urgenţă.

Propunerile administraţiei Trump s-au lovit imediat de nemulţumirile Democraţilor – ceea ce ridică îngrijorări cu privire la abilitatea Washingtonului de a da un răspuns prompt şi semnificativ pentru a proteja cea mai mare economie din lume.

„Cel mai bun mod de a preveni afectarea economiei este să oprim răspândirea virsului. Preşedintele Trump nu se poate eschiva de la criza care se conturează în sistemul de sănătate prin reduceri de taxe”, spune Ron Wyden, cel care conduce grupul Democraţilor în comisia de Finanţe din Senat.

Wyden mai spune că o reducere de taxe nu îi va ajuta pe muncitorii care nu au primit concediu medical plătit sau care şi-au pierdut turele şi odată cu ele şi bacşişurile din care trăiau.

Taxele pe venit sunt plătite în SUA atât de angajat, cât şi de angajator, pentru ca guvernul să aibă bani de pensii şi pentru sistemul de sănătate. Taxele pe muncă generează venituri de 1.200 miliarde dolari pe an la buget.

Un astfel de stimul a mai fost folosit şi de Administraţia Obama după criza financiară, dar mulţi Democraţi consideră că sunt şi alte metode de a stimula economia.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO