Statele Unite fac presiuni pentru un nou acord asupra mineralelor critice şi, fără a oferi Kievului garanţii de securitate în schimb, într-o extindere agresivă a cererilor anterioare, scrie FT.
Noul proiect de acord trimis la Kiev duminică şi văzut de Financial Times depăşeşte cu mult acordul economic iniţial convenit luna trecută, ca parte a eforturilor preşedintelui american Donald Trump de a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina.
Oficiali ucraineni de rang înalt au declarat că propunerea ar putea submina suveranitatea naţiunii lor, ar direcţiona profiturile în străinătate şi ar adânci dependenţa Ucrainei de Washington.
Proiectul de acord marchează o escaladare dramatică a eforturilor administraţiei Trump de a prelua controlul asupra resurselor naturale profitabile ale Ucrainei, în timp ce aceasta presează pentru încheierea conflictului.
Acordul s-ar aplica tuturor resurselor minerale, inclusiv petrolului şi gazelor naturale, precum şi activelor energetice majore de pe întreg teritoriul Ucrainei.
Washingtonul cere ca Ucraina şi SUA să înfiinţeze un consiliu de supraveghere pentru administrarea unui fond comun de investiţii, destinat împărţirii veniturilor din proiectele de petrol, gaze şi minerale între cele două ţări.
Statele Unite ar numi trei dintre cei cinci membri ai consiliului, ceea ce i-ar oferi Washingtonului drept de veto total asupra fondului.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat miercuri pentru Fox News că el crede că acordul ar putea fi semnat chiar săptămâna viitoare.
Însă trei oficiali ucraineni de rang înalt au declarat pentru FT că acest lucru este puţin probabil să se întâmple. Unul a spus că noua propunere a SUA este „nedreaptă”, în timp ce altul a comparat-o cu un „jaf”.
Ucrainenii şi-au exprimat frustrarea faţă de presiunea tot mai mare exercitată de Trump pentru a face compromisuri în vederea asigurării unui armistiţiu şi a unei păci durabile, chiar dacă Kremlinul nu dă niciun semn că ar opri invazia.
La Paris, joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că SUA „schimbă constant” termenii acordului. Cu toate acestea, el a adăugat că nu doreşte ca Washingtonul să creadă că Kievul se opune acordului.
Noua propunere a administraţiei Trump ar înlocui cadrul de acord anterior privind dezvoltarea în comun a resurselor minerale ale Ucrainei, convenit luna trecută de Kiev şi Washington.
Acel acord, care prevedea înfiinţarea unui fond în care Ucraina să contribuie cu 50% din profiturile viitoare din resurse minerale, nu a fost niciodată semnat, după întâlnirea dezastruoasă din Biroul Oval între Trump şi Zelenski.
Conform noii propuneri, proiectele incluse în fond ar cuprinde atât cele derulate de guvernul ucrainean, cât şi cele realizate de companii private sau de organizaţii de stat.
Acordul acoperă, de asemenea, infrastructura legată de exploatarea resurselor naturale, precum drumuri, căi ferate, conducte, porturi şi uzine de procesare.
Fondurile generate prin această propunere ar fi convertite direct în valută şi transferate în străinătate, iar Ucraina ar fi responsabilă pentru compensaţii în cazul întârzierilor sau disputelor.