Business Internaţional

Analistii cred ca integrarea fiscala este solutia crizei zonei euro. Sansa Greciei este stergerea datoriilor

Integrarea fiscala este solutia crizei zonei euro
13.05.2010, 00:00 40

Tarile din zona euro ar trebui sa faca noi pasi in directiaintegrarii, punand la punct un nou sistem de coordonare bugetaratransfrontaliera, potrivit directorului Fondului MonetarInternational (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de FinancialTimes.

El a indicat ca statele ce folosesc moneda unica trebuie saintroduca transferuri fiscale pe termen scurt, prin care sa eviteaparitia unei crize similare celei din Grecia, ce a zguduit o seriede piete financiare. Transferurile fiscale presupun mutareaveniturilor fiscale dintr-o tara in alta.

Propunerea lui Strauss-Kahn, daca va fi pusa in aplicare, armarca o etapa majora in procesul de guvernare economica comuna azonei euro, dar ar putea intampina rezistenta din partea Germaniei,cea mai mare economie europeana.

Comentariile directorului FMI survin pe fondul unei noideprecieri a monedei euro in raport cu dolarul american. Euro ascazut ieri sub nivelul inregistrat vineri, inainte ca statele dinzona euro sa anunte un mecansim de stabilizare, care, alaturi decontributia FMI, ar urma sa totalizeze 750 mld. euro. Astfel, eurose tranzactiona ieri pentru 1,2693 dolari, adica o depreciere de0,84% fata de ziua de marti, in conditiile in care vineri, 7 mai,cotatia era de 1,2734 dolari pentru un euro.

"Au nevoie de o monitorizare mai intensa si instrumente cuajutorul carora sa organizeze transferurile dintr-o parte a zoneieuro in cealalta", a explicat Strauss-Kahn.

El a precizat ca se refera la transferuri bugetare pe termenscurt si nu la un sistem permanent in care Germania, spre exemplu,ar fi defavorizata, fiind nevoita sa cotizeze pentru tari puternicindatorate precum Grecia sau Portugalia.

Desi are o institutie ce dicteaza politica monetara pentru toatecele 16 state (Banca Centrala Europeana), zonei euro ii lipseste oautoritate fiscala comuna, in prezent deciziile in acest domeniufiind stabilite la nivel national de fiecare stat in parte.Natiunile din zona euro argumenteaza ca aceasta este una dintreputinele chestiuni in care inca mai au autonomie de decizie.

Ce zic economistii

Nouriel Roubini, profesor la Universitatea din New York: Grecia,dar si alte state "codase" din zona euro ar putea fi nevoite saabandoneze moneda unica in urmatorii anii, pentru a-si stimulaeconomiile. Euro va ramane moneda de baza a unui numar mai redus detari care se bucura de fundamente fiscale si economice solide.

Jim Rogers, presedinte al fondului de investitii Rogers Holding:Bailout-ul Europei pentru tarile indatorate nu este nimic altcevadecat un "alt cui in sicriu" pentru moneda euro. "Am fost socat.Inseamna ca au renuntat la euro, nu le pasa in mod deosebit daca auo moneda sanatoasa sau nu. Toate aceste tari vor cheltui bani pecare inca nu ii au si criza va continua".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO