Business Internaţional

Analiştii: Gazprom îşi risipeşte profiturile pe proiecte nerentabile la comanda Kremlinului

Analiştii: Gazprom îşi risipeşte profiturile pe proiecte nerentabile la comanda Kremlinului

Investitorii plătesc pentru priorităţile politice ale preşedintelui Vladimir Putin: ocolirea Ucrainei în drumul spre pieţele din Europa şi dezvoltarea regiunilor sărace ale Rusiei. Foto: AFP

Autor: Radu Bostan

13.12.2012, 00:06 2356

Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom va întrece rivalii americani de la ExxonMobil şi va înregistra un profit de 37,9 miliarde de dolari, potrivit estimărilor centralizate de Bloomberg. Acţiunile companiei au scăzut însă cu 14% anul acesta, deoarece gigantul îşi varsă banii în cel mai mare program de investiţii din sectorul energiei, care include construcţia gazoductului South Stream şi a unui terminal de export în Orientul Îndepărtat.

Grupul rus a cheltuit anul trecut 53 miliarde de dolari pe investiţii majore, mai mult decât PetroChina, cel mai mare producător de petrol chinez, care a cheltuit 46 miliarde de dolari, şi ExxonMobil, care a investit 36,8 miliarde de dolari. Gazprom a păstrat doar 7% din câştig pentru plata dividendelor, cel mai mic procent dintre primele zece companii energetice la nivel mondial. Astfel, investitorii plătesc pentru priorităţile politice ale preşedintelui Vladimir Putin, anume ocolirea Ucrainei în drumul spre pieţele din Europa şi dezvoltarea regiunilor sărace ale Rusiei, potrivit analiştilor IFC Metropol şi Sberbank CIB.

Gazprom mizează pe South Stream deşi cererea în Europa este în scădere

Proiectul South Stream susţinut de Kremlin va avea o notă de plată de peste 20 miliarde de dolari. Analiştii se întreabă însă dacă acesta va prezenta vreun beneficiu pentru companie, având în vedere că în Europa consumul de gaze naturale va scădea la 550 miliarde de metri cubi în 2015, cu 3,5% mai puţin decât în 2010, potrivit prognozelor Agenţiei Interna­ţionale de Energie. În plus, infrastructura actuală prin care Rusia livrează gaze Europei operează la 70% din capacitate.

"Gazprom se confruntă deja cu un exces de capa­citate de transport spre Europa", spune Ivan Mazalov, director la Prosperity Capital Management, companie care administrează, între altele, acţiuni Gazprom. "Dacă rentabilitatea proiectului este incertă, ar fi mai bine pentru companie să returneze banii acţionarilor în loc să-i verse în investiţii ineficiente."

Capacitatea conductelor care leagă Rusia de Europa este de 223 miliarde de metri cubi pe an, dar exporturile de gaze ruseşti nu vor depăşi 140 miliarde de metri cubi în acest an, potrivit analiştilor Alexander Burgansky şi Roman Odarich de la firma Otkritie Capital.

Ucraina, în prezent principala rută vestică pentru gazele ruseşti, le poate livra clienţilor din Uniunea Europeană până la 140 miliarde de metri cubi pe an. Exporturile ruseşti de gaze via Ucraina au fost întrerupte în mai multe rânduri în ultimii ani, cel mai recent în 2009, din cauza neînţelegerilor legate de preţuri.

În prezent, ţara se confruntă cu concurenţă tot mai mare din partea Belarusului, unde Gazprom a obţinut anul trecut controlul total asupra infrastructurii de gaze, şi a Nord Stream, legătura directă cu Germania pe sub Marea Baltică. Nord Stream şi-a dublat anul acesta capacitatea de transport până la 55 miliarde de metri cubi pe an, însă operează în prezent la un sfert din potenţial. Gazprom mai vinde gaze Turciei prin conducta Blue Stream, inaugurată în 2003, dar care nu a operat niciodată la capacitate maximă. Directorul general al Gazprom Alexei Miller, spune însă că proiectul South Stream va fi profitabil pentru companie, deoarece aceasta nu va mai plăti tarife de tranzit Ucrainei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO