Business Internaţional

Analiştii se aşteaptă ca economia americană să anunţe o creştere de până la 35%, cea mai mare înregistrată vreodată. Cum îi influenţează rezultatele şansele lui Trump

Analiştii se aşteaptă ca economia americană să...

Autor: Eduard Ivanovici

27.10.2020, 14:44 889

Guvernul Statelor Unite va anunţa joi o serie de date pentru ultimul trimestru, însă rezultatele nu vor influenţa semnificativ alegerile prezidenţiale de pe 3 noiembrie, notează Fortune.

Sucursalele din Atlanta şi Chicago ale Rezervei Federale (Fed), gigantul Goldman Sachs şi think-tank-ul american Conference Board estimează că produsul intern brut (PIB) va înregistra o creştere cuprinsă între 30% şi 35%, iar rezultatele vor stabili un record chiar dacă nu se vor încadra în previziunile economiştilor. În T2/2020, economia a suferit un declin istoric de 31,4% faţă de acelaşi trimestru de anul trecut.

O asemenea creştere a PIB-ului reprezintă un eveniment fără precedent în istoria primei economii a planetei şi, în mod normal, ar schimba masiv şansele actualului preşedinte al ţării.

„Este extrem de dificil să schimbi situaţia cu câteva zile înainte de alegeri. Nu este suficient de mult timp astfel încât ştirea să poată influenţa alegătorul de rând în statele care contează”, a declarat Patti Solis Doyle, strateg din cadrul Partidului Democrat. Pe deasupra, aproximativ 50 de milioane de americani şi-au exprimat deja votul, iar totalul poate ajunge la 60 de milioane până joi.

Principala componentă a PIB-ului, consumul privat, a înregistrat un declin anualizat de 33,2% în T2 pe fondul deteriorării climatului din piaţa forţei de muncă şi creşterii ratei de economisire, ca urmare a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.

Un sondaj realizat de Financial Times împreună cu fundaţia Peter G Peterson arată că 46% dintre americani văd un impact negativ în economie în urma politicilor lansate de Trump, în comparaţie cu un procent de 44 care consideră că politicile reprezintă un ajutor real în contextul pandemiei de coronavirus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO