Business Internaţional

Analistii valutari considera comunicatul G7 drept o promisiune desarta

10.02.2004, 00:00 12



"Europenii au castigat batalia la Boca, insa nu si razboiul de pe pietele valutare", a declarat Mark Cliffe, economist sef la banca de investitii ING Financial Markets. "Modificarea declaratiei a prevenit probabil o vanzare a dolarului, insa nu este suficienta pentru a schimba tendinta descendenta a monedei americane".



De altfel, majoritatea analistilor considera ca reuniunea ministrilor de Finante din Grupul celor sapte (G7) de la sfarsitul saptamanii trecute s-a incheiat cu un avertisment neconvingator privind "volatilitatea excesiva" a ratelor de schimb valutar.



Comunicatul G7 nu face de fapt nici o referire la "stabilitate", termen aflat in centrul gandirii europene, care insa nu se refera la volatilitatea cursurilor valutare, ci mai degraba la nivelul lor.



Ministrii europeni ai finantelor erau increzatori la inceputul reuniunii ca vor reusi sa corecteze impresia creata prin comunicatul publicat la terminarea reuniunii din septembrie din Dubai, prin care s-a cerut o mai mare flexibilitate a cursurilor valutare. Piata a considerat ca scopul comunicatului era deprecierea in continuare a dolarului.



Clarificarile aduse in acest sfarsit de saptamana au mutat insa accentul asupra statelor asiatice, care inca nu lasa pietele sa stabileasca valoarea monedelor nationale si intervin repetat pe piete pentru a le mentine in mod artificial la un nivel scazut.



Raspunsul asiaticilor a venit ieri, cand China a anuntat ca analizeaza implementarea unor reforme, dar nu ca urmare a declaratiilor G7, iar Japonia si Coreea de Sud au declarat ca nu-si vor schimba politicile.





O interventie improbabila



Dolarul a coborat, luni, fata de euro pana la cel mai mic nivel din ultimele doua saptamani, dupa incheierea reuniunii din Florida. In primele ore ale zilei de luni, dolarul a castigat aproximativ 1% in fata euro, intrucat operatorii au perceput initial mesajul G7 ca un semn ca administratia americana va da curs nemultumirilor europene si japoneze privind deprecierea abrupta a dolarului.



Ulterior, insa, traiectoria s-a schimbat, cursul de schimb fiind stabilit la 1,2748 dolari pentru un euro comparativ cu paritatea de 1,27/1 stabilita pe piata din New York la sfarsitul saptamanii trecute.



Declinul monedei americane reflecta convingerea investitorilor ca acest comunicat a fost mai degraba "o promisiune desarta" si ca sansele privind o interventie pentru aprecierea dolarului este improbabila.



"Orice ar spune autoritatile monetare va avea un efect temporar asupra pietelor, din moment ce principalele cauze ale deprecierii dolarului raman aceleasi. Pana cand Banca Centrala Europeana (BCE) nu va interveni sau pana cand deficitele din Statele Unite nu se vor diminua, traiectoria descendenta a dolarului va continua", a explicat Katsunori Kitakura, de la Chuo Mitsui Trust and Banking.



Euro a castigat mai mult de un yen in fata monedei japoneze, apreciindu-se de la 133,36 la 134,68 yeni pe unitate. In acelasi timp, dolarul a stagnat la un curs de 105,65 yeni pe unitate, dupa o apreciere scurta care a urmat publicarii comunicatului G7, la 105,97 de yeni. O serie de analisti preconizeaza ca autoritatile de la Tokyo vor interveni, in cazul in care moneda nationala isi va continua ascensiunea.





Un nou trimestru bun pentru europeni



Economia celor 12 state ale zonei euro a crescut probabil in ultimul trimestru al anului 2003 pentru a doua oara consecutiv, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg News. Aceasta evolutie se datoreaza cresterii economiilor SUA si Japoniei, care a ajutat la contracararea efectului negativ asupra exporturilor europene al aprecierii de anul trecut a monedei euro, cu 17%. Zona euro a crescut cu 0,4% fata de trimestrul anterior si cu 0,7% fata de perioada similara a anului 2002. Exportatorii europeni, ca de exemplu Siemens, cel mai mare producator de electronice din Germania, au anuntat ca previziunile pentru acest an presupun ca nu va mai avea loc o apreciere accentuata a monedei europene. Institutul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, va publica joi primele estimari oficiale privind cresterea Produsului Intern Brut din ultimul trimestru al anului trecut.





Inflatie nesemnificativa in 2005



Oficialii Rezervelor Federale americane (Fed) isi pot permite sa mentina politica monetara neschimbata "in urmatoarele luni", deoarece este putin probabil ca rata inflatiei va creste "semnificativ". "Nu cred ca inflatia va creste semnificativ in acest an, si nici chiar in 2005", a declarat pentru Bloomberg News Ben Bernanke, guvernatorul Fed. Rezervele Federale mai pot astepta "sa vada cum va evolua economia in urmatoarele luni", a adaugat el. Inflatia s-a mentinut la un nivel scazut deoarece productivitatea a crescut in medie cu 4,6% in ultimii doi ani, acesta fiind cel mai mare ritm de crestere inregistrat din anii '50.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO