România, unul dintre cei mai mari exportatori de porumb de pe continent, este una dintre ţările care luptă cu efectele schimbărilor climatice care daune produc daune semnificative agriculturii, scrie Bloomberg. În ultimele săptămâni seceta care deja a distrus recoltele s-a transformat în indundaţii.
Împreună cu Bulgaria, România este una dintre ţările cele mai dependente de agricultură din Uniunea Europeană. Aproximativ 23% din forţa de muncă lucrează în agricultură, iar industria a înregistrat pierderi de 2 miliarde de euro anul acesta.
Experpeţii în climă spun că acesta este doar începutul, continentul urmând să fie expus tot mai des climei extreme, fermierii fiind cei care vor avea cel mai mult de suferit.
„La un moment dat va trebuie să ne schimbăm modul în care facem agricultură din cauza incendiilor de vegetaţie, a indundaţiilor şi a lipsei de apă în sezonul de vară”, a explicat Tim Benton, distinguished fellow la Chatham House.
UE deja cheltuie 25% din buget pentru a subvenţiona agricultura şi a fost nevoită să ofere un ajutor suplimentar de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii.
Producţia totală agricolă a blocului comunitar este estimată că va scădea cu 7% în 2024.
Pentru mulţi fermieri români este cel de-al patrulea an consecutiv de culturi distruse din cauza secetei.