Business Internaţional

Analiză: economiile din regiune vor suferi în 2020 scăderi mai puţin severe decât estimările iniţiale

Analiză: economiile din regiune vor suferi în 2020...

Autor: Catalina Apostoiu

21.10.2020, 00:05 190

„Soliditatea redresării la nivelul ECE depinde parţial de pieţele muncii. Posibila prelungire a programelor de susţinere se va dovedi crucială în stăvilirea viitoarelor creşteri ale ratelor şomajului“.

Economiile din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) se vor contracta în acest an mai puţin decât se estimase la începutul anului, însă majoritatea vor reveni la nivelurile de dinaintea pandemiei după anul 2021, se arată într-un raport recent al agenţiei de rating germane Scope Ratings, potrivit SeeNews.

Declinul din acest an al economiilor din ECE ar putea să nu fie atât de sever pe cât se preconiza cu câteva luni în urmă datorită scăderilor mai restrânse din trimestrul doi şi revenirii peste aşteptări din trimestrul trei, arată Giacomo Barisone, director la Scope, în raportul Scope.

Recesiunea din acest an ar putea fi mai blândă în Cehia, de -7%, comparativ cu proiecţia de 7,5% din iulie, în Româniade -5,5% faţă de -6,3%, Slovenia de -7% faţă de -7,6% şi Bulgaria de -5%, comparativ cu -7% în raportul anterior al Scope.

Estimările Scope rămân neschimbate în cazul Ungariei, cu un declin de -6%, Slovaciei, -8,1%, şi Croaţiei, -8,9%.

„Avertizăm împotriva aşteptărilor privind o revenire economică rapidă şi uniformă în 2020. Recuperarea economică la nivelul regiunii, după întreruperi semnificative, va fi în continuare supusă unor constrângeri în 2021 chiar dacă ne aşteptăm ca procesul de normalizare economică graduală să fie reluat până la începutul anului viitor“, adaugă Barisone.

Potrivit acestuia, acţiunile decisive de politică monetară lansate de băncile centrale ale regiunii, dublate de stimulentele fiscale venite din partea guvernelor, au ajutat regiunea să evite un declin economic posibil semnificativ mai pronunţat în acest an.

„Scope nu se aşteaptă la o înăsprire a politicii monetare de către băncile centrale ale ţărilor ECE non-euro pe termen scurt, în condiţiile în care acestea se concentrează în continuare pe asigurarea unor condiţii financiare acomodative pentru susţinerea economiilor slăbite“, se arată în raportul agenţiei de rating germane.

Banca centrală a Turciei este totuşi o excepţie, presiunile în sensul înăspririi politicii monetare derivând din presiunea inflaţionistă în creştere legată de deprecierea lirei în acest an.

Potrivit lui Levon Kameryan, analist Scope, multe vor depinde de asemenea de implementarea eficientă a bugetului UE aprobat recent, incluzând fondul de redresare de 750 mld de euro al blocului, care ar trebui să susţină redresarea statelor membre din regiune şi să faciliteze investiţiile necesare pe termen mediu.

„Soliditatea redressării la nivelul ECE depinde parţial de pieţele muncii. Posibila prelungire a programelor de susţinere se va dovedi crucială în stăvilirea viitoarelor creşteri ale ratelor şomajului“, se mai arată în raportul Scope.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO