Business Internaţional

Analiză: „Gamestonk”, noua criză a lalelelor, argumente pentru prudenţă

Analiză: „Gamestonk”, noua criză a lalelelor,...

Autor: Dorin Oancea

30.01.2021, 16:10 352

Pare a fi începutul unei parabole: investitorii blocaţi în interiorul unei pandemii încep să liciteze un activ până când preţul său devine rupt de realitate, comentează Reuters.

Valoarea creşte până când într-o zi piaţa rămâne fără cumpărători şi se blochează, provocând scăderea preţurilor, iar câţiva ghinionişti pierd averi de peste zece ori veniturile lor anuale în câteva ore.

Data: 3 februarie 1636. În acea zi, bula olandeză a lalelelor s-a spart, în timpul epidemiei de ciumă bubonică, arătând că preţurile activelor pot scădea la fel de repede pe cât cresc, lăsând în urmă doar durere.

Peste 385 de ani, în timpul unei alte pandemii, Wall Street aşteaptă să vadă dacă istoria se va repeta.

Acţiunile retailerului de jocuri video GameStop Corp au crescut cu 1.625% de la începutul lunii ianuarie. Raliul este condus de investitori individuali care au stat acasă în ultimele zece luni. Mulţi au apelat la forumuri online, cum ar fi WallStreetBets pe Reddit şi cumpără acţiuni, unele ca o formă de protest împotriva administratorilor de fonduri speculative care au pariat că acţiunea va scădea.

Aceşti investitori amatori sunt susţinuţi de economiile acumulate în timpul pandemiei, de două runde de plăţi de stimulare şi de ratele dobânzilor apropiate de zero. Unii, precum antreprenorul miliardar Elon Musk, s-au referit la fenomen ca „Gamestonk”, un joc de cuvint ce implică GameStop şi „stock”.

Creşterea preţului la peste 300 de dolari pe acţiune i-a încurajat pe unii investitori mici să pună şi mai mulţi bani într-o companie despre care analiştii din Wall Street urmăriţi de Refinitiv cred că valorează puţin mai mult de 13 dolari pe acţiune.

„Mi-am băgat economiile în GME, mi-am plătit chiria pentru luna aceasta cu cardul de credit şi am pus şi banii pentru chirie în şi mai multe GME (ceea ce nu aş recomanda celor de pe WSB)”, a spus un utilizator Reddit pe WallStreetBets. "Şi le ţin. Este important pentru mine şi pentru milioane de alte persoane".

O formă de război purtat prin acţiunile unui comerciant de jocuri video este deosebită de alte crize ale pieţei financiare, cum ar fi balonul dotcom din 2000 sau balonul imobiliar din SUA care a culminat cu criza financiară din 2008, ambele fiind alimentate de ipoteze de creştere economică.

Cu toate acestea, pentru cei care cumpără GameStopîntr-un moment nepotrivit, rezultatele vor fi probabil aceleaşi.

„Realitatea este că GameStop nu afectează Wall Street. S-ar putea să rănească câţiva administratori de fonduri speculative, dar nimeni nu va plânge pentru ei. Oamenii care îşi vor pierde economiile de viaţă sunt mici investitori”, a declarat Ben Inker, şeful alocării activelor la OMG.

Valoarea totală a poziţiilor celor ce cred că preţul acţiunilor favorite din Reddit, cum ar fi GameStop, este de aproximativ 40 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o mână de fonduri speculative, potrivit Barclays.

În general, pariurile că GameStop va scădea s-au redus la aproximativ 5 miliarde de dolari până marţi, potrivit S3 Partners. Prin comparaţie, Tesla Inc, o altă acţiune despre care investitorii profesionişti cred că va scădea a provocat pierderi de 245 miliarde dolari în 2020, a menţionat firma.

„În cele din urmă amploarea problemei pare destul de limitată”, a spus Barclays.

GameStop a crescut cu 67,9% vineri, pentru a închide la 325 dolari pe acţiune.

„GameStop nu valorează 500 de dolari, nici 400 de dolari, nici 300 de dolari, nici 200 de dolari, nici măcar 100 de dolari, nici măcar 50 de dolari”, a declarat joi CNBC investitorul miliardar Leon Cooperman. „Nu îi condamn. Spun doar din experienţa mea, acest lucru se va sfârşi cu lacrimi ", a adăugat el.

Balonul dotcom a atins apogeul în martie 2000, iar în următorii doi ani indicele compozit Nasdaq, format din titluri ale companiilor din tehnologie, a scăzut cu aproape 77%, întrucât firmele au rămas fără finanţare. Până în momentul în care Nasdaq a scăzut, în octombrie 2002, aproximativ 6,2 trilioane de dolari din averile oamenilor dispăruseră, potrivit lui Amir Sufi, profesor la Universitatea din Chicago.

Criza financiară din 2008 a şters aproximativ 16,4 trilioane de dolari din averile gospodăriilor americane, printr-o combinaţie de pierderi accentuate pe piaţa bursieră şi scăderea capitalului propriu, potrivit Rezervei Federale.

Nimeni nu se aşteaptă ca bula GameStop să provoace ceva la un asemenea nivel, în parte pentru că firma are un număr redus de acţiuni şi nu a fost deţinută pe scară largă de investitori instituţionali sau de retail înainte de începutul anului. Cu venituri de 6,5 miliarde de dolari în ultimul său an fiscal şi mai puţin de 53.000 de angajaţi în întreaga lume, ompania nu are un impact economic supradimensionat.

„Va fi ceva sânge pe podea când totul se va termina, dar va fi ceva sânge de fonduri speculative şi mult sânge în rîndul investitorilor mărunţă”, a declarat Donald Langevoort, profesor la Georgetown Law care studiază reglementarea valorilor mobiliare.

Melvin Capital şi Citron Research, doi pariori pe scăderea GameStop, au declarat la începutul acestei săptămâni că şi-au închis deja poziţiile.

Legile privind valorile mobiliare care protejează de obicei investitorii mai mici de fraude ar putea fi de puţin ajutor pentru investitorii care cumpără acţiuni GameStop la valori ridicate, a spus Langevoort.

Raliul supradimensionat din GameStop are loc într-un moment de efervescenţă al pieţelor financiare. Indicele S&P 500 se tranzacţionează la valori apropiate de cele din vârful bulei dotcom, în timp ce bitcoin a crescut vineri cu 14% după ce a câştigat 265% în ultimele 12 luni.

Creşterea platformelor de tranzacţionare fără comisioane, cum ar fi Robinhood, a ajutat la umflarea bulelor activelor prin eliminarea unor praguri pentru micii investitori, a declarat Ronnie Sadka, profesor de finanţe la Boston College.

„Investitorii de retail devin un risc sistemic”, pe care SEC nu este pregătit să-l gestioneze, a spus el.

„Aceasta este o nouă criză a lalelelor”, a spus Michael Pachter, analist la Wedbush Securities, adăugând că a primit un apel de la un prieten care s-a lăudat că a pus 1.000 de dolari în favoritele Reddit precum GameStop, AMC Entertainment Holdings Inc şi BlackBerry Ltd şi acum a crescut la 400.000 de dolari în două săptămâni. „Nici măcar nu ştia ce vinde GameStop”, a spus Pachter.

Cum se va termina mania GameStop? Dacă este ca balonul original al lalelelor, ar putea duce la o „criză de încredere pe termen scurt” pe pieţele financiare, a declarat Anne Goldgar, profesor la Universitatea din California de Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO