Business Internaţional

Andrea Orcel vs Bettina Orlopp în ciocnirea titanilor din sectorul bancar: un prădător ultracompetitiv, controversat şi intransigent contra „unui suflet loial“

Andrea Orcel vs Bettina Orlopp în ciocnirea titanilor...

Autor: Catalina Apostoiu

25.09.2024, 23:00 846

Succesul bătăliei pentru prelua­rea colosului bancar german Com­merzbank de către banca italiană Unicredit depinde de strategiile folo­site de executivii celor două com­pa­nii. Unul are experienţă de prădător în lupte pe viaţă şi pe moarte, iar celălalt este un loialist nou promovat.

Decenii la rând, Andrea Orcel a fost persoana la care directorii exe­cutivi veneau pentru sfaturi privi­toa­re la marile tranzacţii care au trans­format peisajul bancar. Acum, ca CEO al băncii italiene UniCredit, ita­lianul şi-a setat cel mai important test de până acum, spargerea rezis­ten­ţei politice a Europei cu privire la fuziunile transfrontaliere.

Orcel, care s-a retras dintr-un acord iniţial pentru achiziţia Monte dei Paschi în 2021, dând peste cap e­forturile pe atunci premierului Mario Draghi de a soluţiona problemele băncii, poate fi intransigent, scrie Reuters.

Orcel este o figură controversată. Deşi este considerat unul dintre cei mai de succes bancheri de investiţii din generaţia sa, CEO-ul UniCredit este în acelaşi timp criticat adesea pentru stilul său de management dur, pentru suprasolicitarea subordona­ţilor şi pentru a fi hipercompetitiv.

În adolescenţă, Orcel, acum în vârstă de 61 de ani, visa să fie pe Wall Street. Acesta şi-a scris dizertaţia pe tema preluărilor ostile şi a avut un succes remarcabil în anii ’90 şi 2000 la Merrill Lynch în Londra, potrivit The Wall Street Journal.

Comportamentul său cosmopoli­tan şi cunoştinţele profunde îi impre­sionau pe executivi, însă acestea erau rezultatul unor pregătiri intense, spun foşti colegi. Programul prelun­git de muncă şi determinarea i-au a­tras şi critici, aceştia descriindu-l drept volatil câteodată şi exagerat de pretenţios.

Lui Orcel îi place să se trezească la ora 5 dimineaţa, să dea comenzi fer­me echipei sale la ora 6 şi să mun­cească târziu în noapte. În întâlniri, este acuzat că explodează de furie când este contrazis. Vrea să fie cel mai bun, netolerând mediocritatea, conform efinancialcareers.com.

În cazul mişcării făcute pentru Commerzbank, indiferent ce se va întâmpla până la urmă, Orcel va avea ceva de sărbătorit, scrie Bloomberg.

UniCredit stă deja pe un câştig pe hârtie legat de participaţia sa din cadrul băncii germane după ce valoarea acesteia a urcat puternic în ultima vreme.

Între timp, Commerzbank a desemnat-o pe Bettina Orlopp, CFO-ul său, pentru a-i conduce lupta împotriva UniCredit. Orlopp aştepta de peste patru ani un rol major în cadrul băncii, când ascensiunea sa a luat o întorsătură bruscă şi dramatică, cu Commerzbank chinuindu-se să scape de un ofertant nedorit, notează Bloomberg.

Orlopp i-a trimis un semnal clar lui Orcel că nu va permite preluarea Commerzbank fără a lupta, declarând că nu este „entuziasmată“ de perspectiva ca banca germană să devină parte a UniCredit.

Fost partener la McKinsey & Co., Orlopp se pregăteşte pentru rolul de top la Commerzbank din 2020 cel puţin. Aceasta şi-a îmbunătăţit constant reputaţia în rândul acţionarilor, devenind practic faţa internaţională a Commerzbank. Orlopp a rămas la Commerzbank, aşteptându-şi cu răbdare rândul. La începutul acestei luni, aceasta s-a autodescris drept un „suflet loial“ întrebată fiind în legătură cu ambiţiile sale.

La începutul rolului său de CFO, Orlopp a părut câteodată nesigură în timpul prezentărilor, însă de atunci şi-a atras aprecierea investitorilor, clienţilor şi angajaţilor pentru comunicarea managementul finanţelor băncii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels