Business Internaţional

Andrej Babis, miliardarul venit de nicăieri care sub sloganul electoral „noi nu suntem politicieni, noi muncim“ a devenit omul de care atârnă viitorul Cehiei

Andrej Babis: Avem o pseudo-democraţie în care te poţi duce la alegeri o dată la patru ani, alegi patru nume din lista de candidaţi şi asta este tot. După alegeri, politicienii dispar şi nu le mai pasă decât de propria persoană.

Andrej Babis: Avem o pseudo-democraţie în care te poţi duce la alegeri o dată la patru ani, alegi patru nume din lista de candidaţi şi asta este tot. După alegeri, politicienii dispar şi nu le mai pasă decât de propria persoană.

Autor: Bogdan Cojocaru

29.10.2013, 20:14 1845

Cu promisiuni de prosperitate şi politici curate făcute unui popor sătul de austeritate şi corupţie, miliardarul Andrej Babis a reuşit să cucerească locul doi în alegerile parlamentare din Cehia şi de el şi de tânărul lui partid depinde acum viitorul politic al ţării. Iar Babis nici măcar nu vrea să guverneze. Luptând sub sloganul „noi nu suntem politicieni, noi muncim“, un singur om, venit de nicăieri, a reuşit să destabilizeze întreaga clasă politică.

Andrej Babis, acum în vârstă de 59 de ani, şi-a construit de jos cariera de om de afaceri şi a ajuns rege al industriei chimice şi mogul media. Acelaşi model l-a urmat şi în politică, făcându-şi debutul în urmă cu doi ani prin mişcarea de protest ANO (acronim pentru „Acţiune pentru Cetăţenii Înstrăinaţi“ care în cehă înseamnă „da“). Sub ghidajul lui Babis, finanţat puternic de acesta şi promovat în presa de top controlată de miliardar, ANO a câştigat 19% din voturi şi a devenit a doua forţă ca mărime din parlament, scrie Deutsche Welle. Rezultatele formaţiunii sunt cu doar 1,8 puncte procentuale mai slabe decât cele ale primului clasat în alegeri, Partidul Social Democrat.

„Noi nu vrem să guvernăm, ci vrem să promovăm legi în parlament. Prin legi vom începe să reformăm statul“, spune Babis, slovac ajuns cu o avere de 1,5 miliarde de euro pe locul doi în topul celor mai bogaţi cehi. În topul Forbes al miliardarilor lumii el figurează pe poziţia 736, notează AP.

„Am livrat lapte, am descărcat colete, am decorat, am construit case de vacanţă, toate pentru a face bani“

Babis a pornit în campanie reinventând sloganul electoral al preşedintelui SUA Barack Obama „Da, noi putem“ promiţându-le cehilor sătui de austeritate că „Da, ne va fi mai bine“ cu un politician care ştie cum să facă bani.

„Muncesc de la vârsta de 15 ani, am livrat lapte, am descărcat colete, am decorat, am construit case de vacanţă, toate pentru a face bani“, a explicat el.

Miliardarul a copilărit pe drumuri, datorită meseriei tatălui său, despre care spune că este „cofondatorul comerţului extern al Slovaciei“ sub regimul comunist. Babis şi-a făcut şcoala primară la Paris şi liceul la Geneva.

După ce şi-a câştigat diploma în economiei el a urmat paşii tatălui şi a lucrat ca reprezentant al companiei acestuia în Maroc între 1985 şi 1991. După ce Revoluţia de Catifea a dărâmat în 1989 regimul totalitar, Babis s-a întors acasă pentru a-şi găsi ţara împărţită în două şi a se vedea în postura de şomer.

Atunci el a înfiinţat (este cofondator) Agrofert, acum cel mai mare conglomerat comercial al Cehiei care produce printre altele alimente, ferti­lizatori şi chimicale. Cu peste 200 de firme şi afaceri de cinci miliarde de euro anul trecut, Agrofert este a patra mare companie cehă de tip holding.

Acuzat că a făcut poliţie politică în timpul comuniştilor

Criticii l-au asemuit pe miliardar cu Silvio Berlusconi, dar el respinge orice comparaţie cu omul de afaceri şi politicianul italian căzut în dizgraţie.

„Berlusconi se face vinovat de fraudă, pe când eu plătesc sute de milioane. Nu mă arunc în aventuri sexuale“, spune Babis.

Unii alegători nu au văzut cu ochi buni calitatea lui de membru al Partidului Comunist înainte de 1989. Babis recunoaşte că nu are cel mai bun profil şi respinge acuzaţiile că a fost agent al poliţiei secrete comuniste.

ANO a fost înfiinţat în 2011 din hotărârea lui Babis de a atrage alegători cu promisiunea unor politici curate într-o ţară descrisă ca mai coruptă decât Rwanda de către Transparency Inter­national. Observatorii spun că dacă ANO va face parte din coaliţia de guvernare, guvernul va ajunge rapid în criză. Cu puţin timp înainte de alegeri Babis a trecut de la vederi politice inspirate de la stânga protestatară la o ideologie de centru-dreap­ta. Deşi şi-a corectat cursul pe parcursul campaniei, noul-venit în parlamentul ceh susţine că nu urmează nicio ideologie în mod special. Singura lui promisiune este de a conduce Cehia aşa cum face cu afacerea sa.

Miliardarul, care a început comerţul cu fertilizatori în 1993 cu un capital de 5.000 de dolari, promovează reducerea TVA şi a preţurilor ener­giei şi cheltuieli mai mari pentru infrastructură.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO