Business Internaţional

Andy Grove, omul care i-a învăţat pe cei din Silicon Valley să facă business şi să ajungă miliardari, a murit. Motto-ul lui a fost: numai paranoicii vor supravieţui

Andy Grove, omul care i-a învăţat pe cei din Silicon...

Autor: Alexandra Marcu

22.03.2016, 11:34 360

Andy Grove, un celebru om de afaceri din Silicon Valley care l-a învăţat pe Steve Jobs să facă business, a murit ieri la vârsta de 79 de ani.

Când Steve Jobs şi Larry Ellison i-au spus lui Andy Grove că este singura persoană din Silicon Valley pentru care ar lucra de bunăvoie, acesta le-a răspuns că nu i-ar angaja pentru că nu se putea baza pe ei. Când a rostit aceste cuvinte Grove era pe jumătate serios şi nu schiţa niciun zâmbet.

“Nu contează”, a spus Ellison, fondatorul Oracle. “Atât eu cât şi Steve îl admirăm şi îl respectăm pe Andy. Ne-a făcut plăcere timpul petrecut cu el, inclusiv umorul caracteristic.”

În timpul cinei, conversaţia dintre cei mai faimoşi oameni din istoria tehnologiei şi a industriei are în centru impactul pe care l-a avut Grove în creşterea Silicon Valley. Andy Grove a murit luni la vârsta de 79 de ani, scrie Bloomberg.

Andy Grove, un refugiat de origine maghiară a fost unul dintre fondatorii Intel, cea mai mare companie de semiconductori din lume şi cea care a inventat seria de procesoare x86. El a contribuit la construirea Intel începând cu anii 1960. Acesta a scris o carte despre modul în care ar trebui gestionate crizele din corporaţii, “Numai Paranoia Supravieţuieşte.”

Grove a avut un impact major în industria IT şi a fost văzut ca un mentor pentru elitele din Silicon Valley, de la Ellison şi Jobs până la Mark Zuckerberg, CEO al reţelei sociale Facebook.

“Andy şi cu mine colaboram la câteva proiecte şi niciodată nu m-am oprit din a învăţa de la el”, a spus Bill Gates, co-fondatorul Microsoft. “El a fost în prim-planul eforturilor de a crea industria de calculatoare personale şi ori de câte ori am petrecut timp împreună, mereu am fost impresionat de strălucirea şi viziunea sa.”

El s-a născut sub numele de Andras Grof în Budapesta pe 2 septembrie 1936 şi a crescut într-o familie de evrei de clasă mijlocie în oraşul natal. În timpul celui de-al doilea Război mondial, tatăl său a fost înrolat într-un detaşament de muncă maghiar şi trimis pe frontul rusesc, unde a fost raportat dispărut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO