„Nu voi naţionaliza ArcelorMittal pentru că acest lucru ar implica cheltuieli de miliarde de euro“, a anunţat preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul unei dezbateri televizate, promiţând în acelaşi timp că oţelăriile din Dunkerque şi Fos-sur-Mer vor fi „salvate“, potrivit Le Figaro.
„Soluţia nu este de naţionaliza, ci de a avea garanţii de dezvoltare“, a declarat Macron în cadrul unei dezbateri pe TF1 în care s-a aflat faţă în faţă cu secretara generală a sindicatului CGT, Sophie Binet.
„Trebuie să introducem ceea ce se cheamă clauze de salvgardare, adică să protejăm piaţa europeană. Am început acest demers sub presiune franceză: Comisia l-a anunţat în februarie“, a arătat Macron, făcând în acelaşi timp o promisiune: „Vom salva Dunkerque şi Fos, nu prin naţionalizare, ci printr-o politică europeană care să ne protejeze oţelul“.
În paralel, câteva sute de salariaţi ai ArcelorMittal din întreaga Franţă au manifestat pe 13 mai în faţa sediului francez al grupului pentru a-şi apăra locurile de muncă şi viitorul oţelului în Franţa, punând presiune pe managementul companiei care plănuieşte eliminarea a peste 600 de locuri de muncă pe plan local, notează Euractiv.
„Naţionalizarea“ a fost cuvântul aflat pe buzele tuturor: „Italienii au făcut-o. Englezii au făcut-o… atunci de ce noi, francezii, nu suntem capabili să o facem?“, s-a întrebat Gaétan Lecocq, secretarul general al uniunii sindicale CGT.
Pentru CGT, soluţia este clară: o naţionalizare completă a celor 40 de oţelării franceze ale ArcelorMittal. Pentru că nu este vorba doar de păstrarea locurilor de muncă, ci şi de autonomia franceză, şi chiar europeană, în domeniul siderurgiei, scrie RFI.
„Oţelul este peste tot. Dacă nu-l vom mai produce în Franţa, vom ajunge la mâna altor ţări“, avertizează un muncitor dintr-o oţelărie a ArcelorMittal din Franţa. În capul listei ţărilor respective se află China, care inundă piaţa europeană cu oţelul său ieftin.
Timp îndelungat lider al sectorului, ArcelorMittal a fost detronat din poziţia de cel mai mare producător mondial de compania chinezească Baowu în 2020.
„ArcelorMittal este clar în curs de a organiza delocalizarea producţiei şi de aceea avem în faţă o urgenţă, e o chestiune de câteva săptămâni“, a afirmat Aurélie Trouvé, deputată din partea stângii radicale, preşedinta Comisiei pe probleme economice din cadrul Adunării Naţionale, care a depus în această săptămână un proiect de lege privind naţionalizarea ArcelorMittal.
Demersul este susţinut şi de partidele comunist şi socialist, conform Euractiv.
La final de 2024, ArcelorMittal şi-a suspendat decizia finală de a investi 1,8 miliarde de euro, din care peste 800 milioane ajutor de stat, pentru decarbonizarea furnalelor din Dunkerque, argumentul său fiind lipsa de competitivitate a oţelului produs în Europa.
În urma înregistrării unor rezultate peste aşteptări în primul trimestru, ArcelorMittal a făcut presiune pe Comisia Europeană, cerând aplicarea „rapidă“ a planului european pentru oţel pentru refacerea competitivităţii, înainte de a anunţa dacă va investi sau nu.
„Statul aşteaptă ca Arcelor să vină cu răspunsuri privitoare la strategia sa pe termen mediu în Franţa“, a declarat ministrul delegat responsabil pentru IMM-uri Véronique Louwagie. „Naţionalizarea nu este un răspuns în sine în faţa dificultăţilor siderurgiei europene“, a adăugat aceasta.