Business Internaţional

Angela Cristea, şeful reprezentanţei CE în România, despre inovare: Propunem mărirea finanţărilor

Angela Cristea, şeful reprezentanţei CE în România,...

Autor: Ciprian Nedelcu

17.05.2018, 22:22 74

Angela Cristea a declarată că speră ca cercetarea şi inventica să beneficieze de un sprijin cât mai mare şi din partea autorităţilor naţionale, subliniind importanţa investiţiilor în acest domeniu.

"Euroinvent e o iniţiativă excelentă şi suntem foarte bucuroşi să vedem că ea a rezistat în timp, pentru că într-adevăr a ajuns la a X-a ediţie şi sunt multe idei foarte bune, dar nu întotdeauna reuşesc să facă faţă timpului. De aceea suntem şi un susţinător constant al acestei iniţiative. Suntem fericiţi că Centrul Europe Direct este un partener activ la fiecare ediţie. Investiţiile în cercetare, inovare sunt extrem de importante pentru asigurarea competitivităţii atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, cât şi la nivel global. România are încă un potenţial uriaş de creştere a competitivităţii sale, inovarea poate ajuta la acest lucru, de aceea sperăm ca acest sector să beneficieze de un sprijin cât mai mare şi din partea autorităţilor naţionale. La nivelul UE avem mai multe programe care sprijină acest sector. Cel mai cunoscut şi cel mai mare financiar este Orizont 2020. Pentru viitorul buget al UE noi propunem să se mărească finanţările pentru acest domeniu prioritar. În acelaşi timp, la nivel naţional venim cu fonduri nerambursabile, prin fondurile structurale, pentru încurajarea cercetării şi inovării", a declarat Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.


La festivitatea de deschidere a celei de-a X-a ediţii a Euroinvent a participat şi ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, care i-a felicitate pe inventatori.

"A fi inventator nu este simplu, nu este uşor, nu întotdeauna ai satisfacţii maxime, dar a fi inventator înseamnă să trăieşti, să faci ceea ce îţi doreşti. De aceea îi felicit din suflet pe toţi cei care fac acest lucru. Desigur că nu toate brevetele de invenţie vor fi poate folosite aşa cum ne dorim noi. Unele vor avea succes comercial, altele vor avea succes de viaţă, dar pentru cei care au creat aceste brevete sunt neînsemnate. România are nevoie de dumneavoastră, de toţi cei care lucraţi în cercetare, are nevoie de tineri, şi mai mult decât atât, cred că are nevoie de noi toţi. Orice brevete am realiza, orice invenţie am face cea mai importantă invenţie este omul, iar dacă oamenii nu-şi dau mâna nu avem nicio şansă în viaţă", a spus ministrul Cercetării.

Inventatori si cercetători din peste 34 de ţări îşi vor expune creaţiile, în perioada 17-19 mai 2018, la Palatul Culturii din Iaşi, la Euroinvent.

Organizatorii anunţă că, la ediţia din acest an, sunt peste 500 de invenţii şi proiecte din diverse domenii.
Sâmbătă, în ultima zi a manifestărilor, un juriu internaţional va stabili care dintre acestea vor fi premiate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO