Business Internaţional

Angela Merkel se aliniază iniţiativei europene şi declară război emisiilor de carbon

Angela Merkel se aliniază iniţiativei europene şi...

Autor: Iulian Tenchiu

19.05.2019, 10:01 1466

Cancelarul Angela Merkel a afirmat că Germania se va alinia iniţiativei europene privind emisiile de carbon. Franţa şi Suedia au făcut presiuni pentru desfăşurarea unor acţiui care vizează protejarea climatului şi totodată crearea unor sere care să asigure neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050, scrie Bloomberg.

Divizările din Europa privind politica ritmului de reducere a poluării reflecte diferenţe privind modul în care fiecare naţiune obţine şi utilizează energia. Cea mai mare parte din energia Franţei provine din reactoare nucleare, în timp ce Germania şi Polonia se bazează mai mult pe cărbune şi trebuie să alimenteze un număr mai mare de industrii care produc gaze cu efect de seră.

Germania se străduieşte să indeplinească propriile obiective privid emisiile de carbon, iar asumarea unor obiective mai ambiţioase poate necesita adoptarea unor abordări radicale şi inovative de reducere a poluării, cum ar fi captarea carbonului. Intrarea acestei naţiuni în rândul statelor care doresc reducerea emisiilor de carbon la zero până în 2050 s-ar putea traduce şi într-o revenire a Germaniei pe plan ecologic, deşi aceasta este cel mai mare emiţător de carbon din Europa.

În cadrul unei conferinţe desfăşurate la Berlin privind schimbările climatice, Merkel a declarat că va discuta cu cabinetul său despre numirea a opt oameni ai blocului naţional comercial, care vor fi însărcinaţi cu găsirea unor soluţii şi politici de reducere a emisiilor de carbon. Iniţiativa a fost elaborată înaintea unui summit al Uniunii Europene din 9 mai, la Sibiu, România.

Potrivit lui Merkel, guvernul va verifica dacă este posibil să se obţină emisii neutre nete până în 2050, cu ajutorul capturilor de carbon sau al „compensării” naturale, cum ar fi împădurirea.

„Cu răspunsurile corecte, Germania se va alătura iniţiativei pentru că este ceva ce îmi doresc”, a delcarat cancelarul german Angela Merkel.

Germania, Italia şi Polonia au refuzat să susţină iniţiativa franceză la începutul acestei luni, potrivit unui raport al ziarului Handelsblatt, citând oficialii neidentificaţi de la Bruxelles. Susţinătorii iniţiativei, inclusiv Spania, Portugalia, Luxemburg, Belgia şi Danemarca, doresc ca acţiunea în domeniul climei să devină o piatră de temelie a politicii UE până în 2024.

În conformitate cu promisiunile sale privind Acordul Climatic de la Paris, Germania şi-a stabilit obiectivul de a reduce producţia de CO2 până în 2050 cu 80% până la 95% în comparaţie cu nivelurile din 1990. Merkel consideră Germania nu are altă soluţie decât să dubleze eforturile în ceea ce priveşte acţiunile de protecţie a climei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO