Business Internaţional

Anul 2017 a fost un coşmar pentru sectorul IT din India: Peste 56.000 de angajaţi au fost concediaţi

Anul 2017 a fost un coşmar pentru sectorul IT din India:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

30.12.2017, 23:55 2143

Unul dintre cei mai importanţi generatori de locuri de muncă, industria de IT din India, estimată la 160 de miliarde de dolari, a concediat anul acesta peste 56.000 de angajaţi, potrivit Quartz.

Uniii analişti spun că acest „sindrom” a fost mai rău decât cel din timpul crizei financiare din anul 2008. Între timp, numărul angajărilor au scăzut iar deschiderile la intrare s-au înjumătăţit pe parcursul anului 2017, potrivit experţilor.

„În 2017, angajările în domeniul IT au scăzut între 50% -70%”, a declarat Santanu Paul, CEO şi director executiv al firmei de formare a competenţelor TalentSpirit.

Tata Consultancy Services (TCS) şi Infosys, două dintre cele mai mari companii din domeniul IT din India şi lideri în cererea de locuri de muncă, şi-au redus cifrele pentru prima dată.

„Digitalizarea şi automatizarea au provocat disfuncţionalităţi în rolurile tradiţionale, ceea ce înseamnă că majoritatea firmelor au început să reevalueze capacităţile angajaţilor”, a declarat Arun Paul, vicepreşedinte al departamentului de resurse umane al companiei Incedo.

Infosys a redus personalul cu 9.000 de locuri de muncă, în luna ianuarie. „Acum avem trei persoane care lucrează la un proiect, în loc de 10. Dacă nu avem software-ul, ideea poate fi preluată de altă companie”, a spus Vishal Sikka, fostul CEO al companiei din Bengaluru.

Tech Mahindra, din Mumbai a implementat un plan de optimizare a costurilor de creştere a automatizării şi de reducere a forţei de muncă, la începutul acestui an. Între timp, aproximativ 6.000 de angajaţi ai companiei Cognizant şi-au pierdut locul de muncă.

„Există o schimbare în tendinţa automatizării care este mai eficientă şi mai puţin costisitoare”, a spus N Shivakumar, şeful departamentului de outsourcing al echipei de recrutare TeamLease.

De câţiva ani, firmele din domeniul IT din India au trecut de la proiectele bazate pe forţa de muncă la cele bazate pe tehnologie, cum ar fi videoconferinţele, cloud computing şi inteligenţa artificială. Acest lucru a dus la crearea de noi locuri de muncă pentru poziţiile la nivel de intrare, iar introducerea datelor şi întreţinerea serverelor au fost depăşite.

„Piaţa locurilor de muncă din domeniul IT nu este la fel de profitabilă ca înainte şi va rămâne sub presiune pentru mai mult timp”, a spus DD Mishra, director de cercetare la Gartner.

Pe termen lung, automatizarea poate creşte numărul de locuri de muncă pentru poziţiile de nişă, dar muncitorii de nivel inferior vor avea de suferit în continuare.

Potrivit unui studiu recent realizat de compania de analiză a pieţei HfS Research, peste 700.000 de angajaţi ai domeniului IT din India îşi vor pierde locurile de muncă până în 2022. Problema este că mai puţin de 5% din tehnicienii din India sunt pregătiţi să ocupe locuri de muncă de înaltă calificare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO