Business Internaţional

Anul începe bine pentru Europa: Inflaţia din Germania scade la 9,2%, minimul ultimelor 5 luni

Anul începe bine pentru Europa: Inflaţia din Germania...

Autor: Mediafax

09.02.2023, 10:50 512

Preţurile de consum din Germania, armonizate pentru a fi comparate cu cele din alte ţări ale Uniunii Europene, au crescut în ianuarie cu 9,2%, mai puţin decât se anticipa, potrivit datelor preliminare ale biroului federal de statistică, publicate joi şi citate de Reuters. 

Comparativ cu decembrie, preţurile au crescut cu 0,5%.

Analiştii se aşteptau ca datele armonizate să înregistreze o creştere anuală de 10,0% şi o majorare de 1,2% faţă de luna precedentă.

Potrivit standardelor nearmonizate, preţurile de consum din Germania au crescut cu 8,7% pe an în ianuarie şi cu 1,0% în luna ianuarie.

"Tendinţa de scădere a inflaţiei vizibilă în vechile cifre ar trebui să continue în lunile următoare, în condiţiile în care creşterea preţurilor la energie este posibil să se atenueze în continuare", a declarat Joerg Kraemer, economist şef la Commerzbank. Cu toate acestea, el a avertizat că este prea devreme pentru a da un semnal pe frontul inflaţiei.

Kraemer a declarat că inflaţia, excluzând energia şi alimentele, va rămâne probabil ridicată în acest an, în principal din cauza creşterii costurilor salariale.

Rezultatele finale pentru luna ianuarie şi toate rezultatele recalculate începând cu ianuarie 2020 folosind noul an de bază 2020 vor fi publicate de biroul de statistică pe 22 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO