Business Internaţional

Anunţată ca un succes, supercomisia pentru buget din SUA îşi încheie misiunea cu eşec

Anunţată ca un succes, supercomisia pentru buget din SUA îşi încheie misiunea cu eşec

Autor: Paul Comşa, Bogdan Cojocaru

22.11.2011, 00:00 324

SUA, cea mai mare economie a lumii, au reintrat în colimatorul pieţelor finan­ciare după ce o "supercomisie" creată în urmă cu trei luni în Congres pentru a identifica măsuri de reducere a deficitului bugetar şi datoriei de stat n-a reuşit să-şi îndeplinească misiunea din cauza eternelor divergenţe dintre politicienii celor două partide active pe scena politică, republicanii şi de­mo­craţii, scrie agenţia Thomson Reuters.

Eşecul celei mai ambiţioase încercări a Washingtonului de reducere a datoriei de stat întăreşte imaginea unui Washington "disfuncţional" în ochii populaţiei, investitorilor şi mediului de afaceri, deja dezamăgiţi de certurile constante din Congres, care au adus în vară SUA în pragul intrării în default din cauza unei probleme tehnice, ridicarea plafonului datoriei de stat.

Acordul încheiat în această vară de cele două partide pentru creşterea limitei datoriei prevede măsuri auto­mate de reducere a deficitului bugetar cu 1.200 miliarde de dolari în următorii zece ani, dacă "supercomisia" nu ar reuşi să ajungă la un consens şi să recomande Congresului un alt proiect. Tăierile automate, care vor afecta toate sectoarele bugetare, au fost stabilite toc­mai pentru a motiva comisia să ajungă la un acord.

Democraţii insistă pe extinderea măsurilor de stimulare a economiei pe termen scurt, precum creşterea aju­to­rului de şomaj şi scăderea impozitelor pe salarii, în timp ce republicanii depun eforturi pentru a apăra bugetul Apă­rării de reducerile automate de cheltuieli de 600 mld. dolari cauzate de eşecul "super­comi­siei". Mărul discor­diei este propunerea de­mocraţilor de a ma­jora impozitele pentru americanii bogaţi. Republicanii se opun cu vehe­menţă unei astfel de măsuri, iar de­mo­craţii nu sunt de acord cu reducerea bu­ge­tului federal pentru pensii şi asistenţă medicală dacă nu se va ajunge la un con­sens în privinţa majorării impo­zitelor.

La sfârşitul săptămânii trecute prin­cipala preocupare a "superco­mi­sa­rilor" a fost să arunce vina dintr-o ta­bără în alta pentru problemele financiare cu care se confruntă ţara şi pentru imposibilitatea de a ajunge la un acord, scrie The Telegraph.

Preşedintele Barack Obama nu s-a implicat în dezbateri şi a preferat să promoveze un plan în valoare de peste 400 mld. dolari, care conţine reduceri fiscale şi cheltuieli guvernamentale pen­tru stimularea pieţei muncii. Proiectul nu a trecut însă de Congres, fiind res­pins de republicani. Analiştii apreciază că Obama se va folosi de eşecul "super­comisiei" pentru a critica opoziţia republicană care blochează iniţiativele politice, în încercarea de a obţine un nou mandat de preşedinte.

Divergenţele privind plafonul datoriei de stat au determinat Standard & Poor's să taie ratingul de top al SUA, decizie fără precedent, temută de in­ves­ti­tori şi sever criticată de Washington.

Datoria de stat a SUA a atins săptămâna trecută 15.000 miliarde do­lari, ajungând astfel la 100% din PIB-ul anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO