Business Internaţional

Anunţul Porsche: O maşină ar putea costa cu 12.800 de euro mai mult în contextul unui hard Brexit

Anunţul Porsche: O maşină ar putea costa cu 12.800 de...

Autor: Iulian Tenchiu

24.02.2019, 20:02 641

În contextul în care Marea Britanie nu îşi defineşte până la data de 29 martie relaţia cu Uniunea Europeană, preţul automobilelor Porsche s-ar putea majora cu 10%. În acest caz, clienţii marelui producător de automobile vor fi obligaţi să scoată din buzunare 12.800 de euro în plus pentru modele cunoscute precum Porsche Carrera , scrie Bloomberg.

Anunţul făcut de Porsche are caracter informativ şi va permite cumpărătorilor să se mobiliezeze dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea la data stabilită, a spus producătorul vineri într-o declaraţie prin e-mail. De asemenea, cei ce au făcut achiziţii înainte sau după 17 ianuarie nu vor fi afectaţi de schimbarea preconizată.

Previziunea venită din partea celei mai profitabile divizii a companiei Volkswagen AG este cel mai evident semn că Marea Britanie eşuează în a obţine un „divorţ” de Uniunea Europeană, fapt ce ar putea afecta industria, fabricile, furnizorii şi vânzările. Compania americană Ford Motor, a avertizat  în acest week-end despre efectele directe asupra fabricilor sale cu peste 7.000 de angajaţi în cazul în care politicenii eşuează negocierea acordului Brexit.

În cazul unui hard Brexit, clienţii celor de la Porsche vor avea posibilitatea de a-şi ajusta comenzile în consecinţă: „Ca şi în restul sectorului industrial, avem nevoie de o înţelegere clară asupra formelor pe care o vor lua viitoarele relaţii dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană”, a mai spus compania.

Spre deosebire de Ford, Nissan, Jaguar, producătorul german de maşini sport nu desfăşoară operaţiuni de producţie în Marea Britanie şi importă toate automobilele sale din ţări membre ale Uniunii Europene. Cei de la Porsche au livrat un număr de 256.255 în întreaga lume, înregistrând o creştere cu 4% faţă de anul trecut. Creşterea a fost susţinută de piaţa chineză si americană.

Marea Britanie a fost una dintre cele mai importante pieţe din Europa pentru maşinile celor de la Porsche. Bogaţii Londrei s-au axat mai ales pe modelele sport Macan, 911 şi Cayenne, care ocazional sunt numite “motoarele Chelsea”.

Popularul model Porsche Macan al cărui preţ porneşte de la circa 53.000 de euro cu TVA, s-ar ridica la un preţ de aproximativ 58.000 de euro în cazul în care Marea Britanie va fi nevoită să îşi plătească datoriile faţă de Uniunea Europeană.

Această taxă i-ar ajuta pe cei de la Porsche să îşi protejeze câştigurile dacă nu se ajunge la o înţelegere, iar britanicii se vor întoarce la normele stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului. Astfel, se va încheia o epocă de transporturi netaxate ale mărfurilor din interiorul Uniunii Europene, cel mai mare bloc comercial din lume, mai scrie Bloomberg.

“Pentru noi starea actuală înseamnă o perioadă suplimentară caracterizată de nesiguranţă şi incertitudine în ceea ce priveşte planificarea. În contextul situaţiei actuale, vom continua să ne pregătim pentru orice scenariu.”, au mai declarat reprezentanţii Porsche.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO