Business Internaţional

AP: Modernizarea Dunării, un proiect de 100 mld. dolari însă cu ce preţ pentru natură?

Autor: Radu Racu

05.06.2011, 19:33 275

Liderii europeni se pregătesc luna aceasta să adopte un proeictde modernizare a cursului Dunării în valoare de 100 de miliarde dedolari, care ar putea îmbunătăţi viaţa a circa 100 de milioane depersoane care depind de fluviu, însă impactul acestei măsuri arputea produce modificări ireversibile pentru ecosistemul limitrof,scrie Associated Press.

Ecologiştii au avertizat că noul program ar putea afea efectedăunătoare asupra mai multor specii de păsări, ar putea ameninţarezervaţia de sturioni şi genera mai multă poluare din cauzatraficului în creştere. Principala victimă ar deveni Delta Dunării,cea mai mare rezervaţie naturală din jumătatea sudică acontinentului.

Cei 37.000 de kilometri de canale navigabile din Europa suntvăzute ca un mijloc important de a reduce costurile şi poluarea: unvapor de mare tonaj poate căra cantitatea care încape în 70 deautocamioane.

Apărătorii Dunării susţin însă că extinderea expunerii Dunăriimai mult decât cele 4.000 de vapoare care navighează deja - dincare cele mai multe sunt vechi de peste 50 de ani - ar putea majorasemnificativ riscul de poluare .

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO