Business Internaţional

"Apa murdară", lichidul misterios pe care Israelul îl foloseşte împotriva palestinienilor

"Apa murdară", lichidul misterios pe care Israelul îl...

Autor: Ştefan Stan

30.07.2014, 16:31 31211

Una dintre metodele de luptă folosită de forţele isareliene în Ierusalimul de Est împotriva palestinienilor este împroşcarea străzilor cu un lichid ”toxic”, care emană un miros de nesuportat, pentru a-i ţine sub control pe protestatarii împotriva ofensivei din Fâşia Gaza, scrie publicaţia Le Monde.

Tactica a început să fie folosită de israelieni în urma revoltelor repetate ale palestinienor, pentru a evita degenerarea violenţelor de pe străzi. Lichidul aruncat pe străzi este imposibil de curăţat pentru două-trei zile, mirosul îngrozitor persistând pentru o perioadă lungă de timp.

”Apa murdară”, cum a fost numit lichidul de luptă, este împroşcat pe străzi, în copaci şi pe ferestrele locuinţelor din cartierele vizate. Scopul principal al apei murdare este să împiedice potenţialii protestatari să îşi părăsească locuinţele, dar are şi scop secundar pedeapsirea colectivă a locuitorilor pentru revolte.

Până acum nu au fost publicate informaţii despre compoziţia lichidului misterios, structura compusului fiind păstrată secretă de către armata israeliană. De asemenea, nu se cunosc efecte secundare, în afara mirosului extrem de dur când este dispersat direct şi care persistă câteva zile.

Opinia publică palestinienă a reacţionat dur la noua tactică israeliană de luptă. 

”Cine suntem noi să fim trataţi cu insecticide ca ţânţarii sau şobolanii?”, a întrebat unul dintre locuitorii afectaţi. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO