Business Internaţional

Apar noi detalii cutremurătoare după masacrul din Noua Zeelandă: Guvernul ar fi fost avertizat de pericolul unui atac terorist, dar ar fi fost ignorat

Apar noi detalii cutremurătoare după masacrul din Noua...

Autor: Andrei Vacaru

19.03.2019, 16:01 183

Alexander Gillespie, profesor de drept internaţional la Universitatea din Waikato, Noua Zeelandă, susţine într-un articol semnat pe site-ul Al Jazeera că ar fi avertizat înalţi oficiali ai guvernului Noii Zeelande în legătură cu un posibil atac terorist, dar ar fi fost ignorat.

Gillespie susţine că înaintea atacului armat de la Christchurch foarte puţini oameni se gândeau că un eveniment de asemenea amploare s-ar putea produce în Noua Zeelandă. Ţara se află pe locul 2 în Indexul Global al Păcii, iar rata mortalităţii cauzate de arme de foc (10 astfel de evenimente pe an la nivel naţional) este nesemnificativă, notează profesorul. "Cu toate acestea, la sfârşitul lui august 2016 am avertizat o comisie guvernamentală care se ocupa cu modificarea legislaţiei privitoare la arme că riscul unui atac armat în masă era în creştere din cauza răspândirii extremismului, dar şi din cauza popularizării în Europa şi Statele Unite a atacurilor de tip «lup singuratic»", mai scrie Gillespie.

Acesta susţine că a observat o creştere a extremei-drepte în Noua Zeelandă în ultimii ani, încurajată şi de contactul online cu extremişti din străinătate. "Cu toate că mesajul meu a ajuns la instituţiile care se ocupă de securitate, nu s-a acordat o prea mare importanţă acestei probleme. Aceste instituţii au fost mai ocupate cu potenţiali islamişti, grupări infracţionale sau separatişti maori", susţine el. Astfel, pericolul reprezentat de creşterea extremei-drepte a fost trecut cu vederea de către autorităţi. Un alt factor care a dus la acest incident este şi accesul foarte facil la armele de foc în Noua Zeelandă, susţine Gillespie.

Brenton Harrison Tarrant, un adept al supremaţiei albe şi autoproclamat „etno-naţionalist”, a comis vineri un atac la moschei din oraşul Christchurch, împuşcând mortal 50 de persoane. Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter mai multe poze cu arme şi o „proclamaţie” de 74 de pagini în care îşi explică acţiunile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO