Business Internaţional

Apel disperat al premierului polonez:“Mă tem mai puţin de puterea Germaniei decât de absenţa ei împotriva crizei”

Într-un apel fără precedent, Polonia a cerut Germaniei să acţioneze pentru a preveni colapsul zonei euro

Radek Sikorski, ministrul polonez de externe care a avut curajul să critice lipsa de implicare a Germaniei în chiar capitala ţării

Autor: Paul Comşa, Bogdan Cojocaru

29.11.2011, 22:30 1445

Italia a plătit o dobândă record de aproape 8% la licitaţia de ieri pentru titluri de stat în care guvernul a atras de pe piaţă 7,5 mld. euro, aproape de marginea superioară a intervalului ţintit, scrie agenţia Thomson Reuters. Ran­damentul obligaţiunilor pe trei ani vândute ieri a crescut la 7,89% de la 4,93% la cea mai recentă licitaţie similară din luna octombrie, semn că investitorii nu dau Italiei şanse foarte mari de supravieţuire financiară.

Polonia critică Germania

Într-un apel deosebit de virulent, ministrul de finanţe polonez a cerut Germaniei, cea mai mare economie europeană, să acţioneze decisiv pentru a preveni colapsul zonei euro, în condiţiile în are Germania este singurul stat din Europa care poate împiedica o criză "de dimensiuni apocaliptice" în uniunea monetară şi Uniunea Europeană.

"Sunt probabil primul ministru polonez de externe din istorie care spune aceasta: Mă tem mai puţin de puterea Germaniei decât de inactivitatea ei", a spus ministrul Radek Sikorski în chiar capitala Germaniei, scrie Financial Times.

Apelul vine în condiţiile în care Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a cerut liderilor europeni să asigure mijloace de luptă suficient de puternice pentru a împiedica fuga de datoriile suverane europene. Organizaţia a avertizat că avansul eco­nomiei mondiale încetineşte, zona euro a intrat într-o uşoară recesiune, iar Statele Unite se află în pericol de a avea aceeaşi soartă.

Obama face presiuni asupra Europei şi se rezumă la promisiuni de ajutor

Preşedintele american Barack Obama a cerut Europei să acţioneze rapid şi decisiv pentru a remedia criza datoriilor suverane care reprezintă o ameninţare la adresa economiei americane, scrie agenţia Thomson Reuters.

După întâlnirea cu preşedintele Consiliului Euro­pean Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, Obama a afirmat că este nerăbdător să vadă sfârşitul crizei zonei euro. "Le-am spus că SUA sunt pregătite să le întindă o mână de ajutor pentru a remedia problema. Situaţia din Europa are o importanţă uriaşă pentru economia noastră", a declarat Obama.

SUA ar putea acţiona în sensul sprijinirii FMI să ofere asistenţă financiară Europei. Totuşi, William Kennard, trimisul SUA la Bruxelles, a spus că nu au fost discuţii concrete cu privire la acordarea de finanţare pentru ameliorarea situaţiei din Europa sau la creşterea contribuţiei SUA către FMI, ci, dimpotrivă, admi­nistraţia Obama s-a concentrat pe consilierea oficialilor europeni cu privire la programele de salvare, pe baza experienţelor din 2008.

"În final, credem că aceasta este o problemă pe care Europa trebuie să o remedieze şi are capacitatea şi resursele necesare pentru a face acest lucru", a declarat Kennard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO