Business Internaţional

Apple a răscumpărat acţiuni de 10 mld. dolari în T2 şi este pe primul loc în lume

Apple a răscumpărat acţiuni de 10 mld. dolari în T2...

Autor: Anca Dumitrescu

22.09.2015, 20:55 371

“Valoarea în dolari a răscumpărărilor de acţiuni a scăzut cu 6,9% faţă de primul trimestru, la 134,4 miliarde de dolari, în timp ce în termeni anuali declinul a fost de 0,4%”, a declarat Andrew Birstingl, analist la FactSet, într-un raport trimestrial.

În ultimele 12 luni, răscumpărările de titluri efectuate de companii au totalizat 555,5 miliarde de dolari, nivel aproape neschimbat faţă de primul trimestru.

Grupul farmaceutic Pfizer, care a efectuat răscumpărări în mod constant în ultimii ani, a cumpărat titluri proprii în valoare de doar 2,8 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, comparativ cu 6,1 miliarde de dolari în primul trimestru.

Verizon Communications a redus la rîndul său achiziţiile de titluri proprii, cu 3,4 miliarde de dolari, comparativ cu primele trei luni ale anului.

”Un alt factor care a influenţat declinul răscumpărărilor de acţiuni este participarea mai scăzută la astfel de programe. Numărul companiilor care au răscumpărat acţiuni a scăzut de la 390 în primul trimestru la 378 în trimestrul al doilea”, a scris Birstingl.

Numărul companiilor care cumpără titluri proprii este totuşi mai mare decât media de 357 de companii înregistrată de la sfârşitul recesiunii, în iulie 2009.

Pentru al 12-lea trimestru consecutiv, cele mai active companii în aceste operaţiuni au fost cele din industria IT, acestea cheltuind în total 35,9 miliarde de dolari în intervalul aprilie-iunie. Astfel, patru din 10 răscumpărări de titluri au fost făcute de companii din sectorul tehnologiei, în frunte cu Apple, care a cumpărat cu 18,2% mai multe acţiuni proprii decât în primul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO