Business Internaţional

Apple, aproape să ajungă la un acord cu Hyundai-Kia pentru construirea primei maşini autonome din istoria companiei. Când ar putea începe producţia

Apple, aproape să ajungă la un acord cu Hyundai-Kia...

Autor: Eduard Ivanovici

04.02.2021, 12:03 219

Apple se pregăteşte să încheie un acord cu Hyundai-Kia pentru producerea unei maşini autonome în cadrul fabricii Kia din West Point, Georgia, potrivit unor surse familiare cu situaţia, citate de CNBC.

Aşa-numitul „Apple Car” va fi dezvoltat de o echipă Apple şi ar putea intra în producţie în 2024, însă data ar putea fi ulterior amânată. Sursele spun că gigantul american ar mai putea încheia un acord cu un constructor auto, indiferent dacă ajunge sau nu la o înţelegere cu grupul sud-coreean.

„Nu cred că Hyundai este singurul producător de automobile pe care l-ar putea aborda, ar putea găsi pe altcineva”, spune una dintre sursele citate de publicaţia din Statele Unite.

Pentru Apple, decizia de a construi o maşină autonomă deschide o oportunitate imensă întrucât piaţa globală de mobilitate este estimată în prezent la 10 trilioane de dolari.

„Smartphone-urile sunt o piaţă ce ajunge anual la 500 de miliarde de dolari. Apple are circa o treime din această piaţă. Între timp, piaţa dedicată mobilităţii a ajuns la 10 trilioane de dolari. Aşa că Apple nu ar avea nevoie decât de 2% din această piaţă pentru a ajunge la acelaşi nivel cu divizia de iPhone-uri”, spune Katie Huberty, analist în cadrul Morgan Stanley.

Prin parteneriatul cu Apple, liderii Hyundai-Kia pot accelera dezvoltarea propriilor lor maşini autonome şi ar stimula tranziţia către vehiculele cu propulsie electrică. Hyundai lucrează deja cu irlandezii de la Aptiv pentru crearea unor taxiuri care se conduc singure.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO