Business Internaţional

Aprecierea monedelor din Est trebuie oprita ca economiile sa nu fie afectate

Aprecierea monedelor din Est trebuie oprita ca economiile sa nu fie afectate
30.03.2010, 23:30 30

Guvernele si bancile centrale din Europa Centrala si de Est artrebui sa tempereze aprecierile monedelor locale, care pot pune inpericol revenirea economica si competitivitatea tarilor.
Aprecierea monedelor din Est va afecta "in mod negativ" crestereaeconomica din regiune, a avertizat Marek Belka, directorul FonduluiMonetar International (FMI) pe Europa, citat de Bloomberg. "Acestaeste un lucru de care ar trebui sa ne temem. O apreciere excesiva amonedelor locale poate submina avansul economic", a spusBelka.
In ultimele 12 luni monedele din regiune au reusit sa se impuna infata euro, in conditiile in care investitorii si-au recastigatapetitul pentru activele mai riscante de pe pieteleemergente.
Zlotul polonez a urcat in raport cu euro cu 22% in ultimul an,devenind astfel al doilea mare performer din zona EMEA (Europa,Orientul Mijlociu si Africa), dupa randul sud-african. Si forintulungar si coroana ceha au inregistrat o apreciere de 17, respectiv8,6 procente, in timp ce leul a castigat 3,9% in raport cu monedaunica europeana.
Toate cele patru monede din regiune beneficiaza de faptul cainvestitorii incep sa se reorienteze, preferand noile state membreale UE in detrimentul unor tari precum Grecia, Portugalia, Irlandasau Spania, intrucat exista potential de crestere, iar deficitulbugetar si datoria publica sunt mai reduse in Est.

Masurile de austeritate sunt"recompensate"
Pe aceasta cale, investitorii par a recompensa si masurile austerede politica fiscala, inclusiv imprumuturile contractate de Romaniasi Ungaria de la FMI.
Polonia, singura economie din Europa care a reusit sa eviterecesiunea anul trecut, precum si Cehia au inceput de asemenea safaca demersuri in directia imbunatatirii ordinii fiscale, dupa ceau inregistrat cheltuieli masive pentru stimularea economiei sisalvarea sistemului bancar.
"Toate lichiditatile existente la nivel mondial cauta randamentebune", a spus Belka, fost premier al Poloniei in 2004. "Evaluarilecu privire la risc au cunoscut o imbunatatire (in Est, n.r.),astfel ca banii incep sa vina. Acesta, in mod cert, este unpotential pericol", a explicat oficialul FMI.
Autoritatile trebuie sa gaseasca metode prin care sa limitezefluxurile de investitii din strainatate si chiar sa reduca volumulde credite denominate in valuta, potrivit lui Belka. Ponderea marea imprumuturilor in valuta a contribuit la problemele Ungariei,care a fost la un pas de a intra in incapacitate de plata lasfarsitul lui 2008, dupa ce criza creditelor i-a inghetat vanzarilede obligatiuni de stat.
"Aceste tari ar trebui sa implementeze reglementari prudente, caresa descurajeze o parte dintre investitiile straine si contractareade credite denominate in valuta", crede Belka.
Dobanda-cheie orienteaza cursul valutar
Guvernatorii de banci centrale din regiune s-au declarat impotrivaaprecierilor inregistrate de monedele locale si au amenintat ca vorinterveni pentru a le limita.
Guvernatorul polonez Slawomir Skrzypek a declarat pe 11 martie cabanca centrala va lua masuri pe piata valutara daca acest lucru vafi necesar, in timp ce oficialul polonez Andrzej Rzonca a catalogataprecierea zlotului ca fiind "principala amenintare" la adresaeconomiei.
Comparativ cu vanzarile sau achizitiile de valuta, reducereadobanzilor de politica monetara are un efect mult mai rapid sivizibil in ceea ce priveste modificarea cotatiilor valutare,bineinteles atat timp cat este cuplata cu politici fiscale austere,a explicat Belka.
"Nu as exclude o interventie ca masura de ultima instanta, dar nuca si instrument de reglementare a politicilor. Mixul potrivit depolitici fiscale si monetare reprezinta prima modalitate de apararea economiei", a spus reprezentantul FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO