Business Internaţional

Aproape 5 milioane de cetăţeni chinezi şi-au pierdut locurile de muncă în primele două luni din 2020. Rata şomajului a atins 6,2%, cel mai prost procent înregistrat vreodată de statul chinez

Aproape 5 milioane de cetăţeni chinezi şi-au pierdut...

Autor: Eduard Ivanovici

23.03.2020, 06:00 184

Rata oficială a şomajului din China, deşi mult pusă la îndoială, a atins un nou maxim în luna februarie, conform Biroului Naţional de Statistică. În condiţiile în care în luna decembrie a anului trecut rata şomajului era de 5,2%, se estimează că aproximativ cinci milioane de chinezi şi-au pierdut locurile de muncă în aproape două luni, scrie CNBC.

La sfârşitul anului trecut, 442,47 de milioane de oameni erau angajaţi în zonele urbane, arată datele guvernului, indicând o scădere de cel puţin 4,67 de milioane de angajaţi în primele două luni ale anului.

Rata şomajului din China a fost pusă constant sub semnul întrebării, chiar şi după ce ţara şi-a schimbat în 2018 metodologia de înregistrare a numărului de locuri de muncă pierdute. În medie, rata şomajului în zonele urbane a rămas între 4% şi 5% în ultimii 20 de ani.

În acest context, procentul de 6,2 din prezent este cât se poate de semnificativ, chiar dacă purtătorul de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică a declarat într-o conferinţă de presă de zilele trecute că rata va scădea în a doua jumătate a anului.

Mai mult de jumătate din ţară şi-a extins vacanţa de Anul Nou Chinezesc, într-un efort de limitare a răspândirii noului coronavirus. COVID-19 a omorât peste 3.200 de oameni în China şi a infectat peste 150 de ţări la nivel global.

Săptămâna trecută, aproximativ 60% dintre angajaţii afacerilor mici şi medii se întorceau la muncă, numărul fiind mult mai mare pentru companiile mai mari. Totuşi, analiştii sunt de părere să redeschiderea unui business nu înseamnă că va funcţiona în parametri normali.

Dan Wang, membru al Unităţii din Informaţii Economice din China, se aşteaptă ca 9 milioane de oameni din oraşele chineze să îşi piardă locul de muncă până la sfârşitul anului.

Creşterea şomajului este doar unul din mai mulţi indicatori publicaţi zilele trecute care arată felurile în care a lovit virusul a doua cea mai mare economie a lumii. Vânzările în retail au scăzut cu 20,5% comparativ cu lunile ianuarie şi februarie ale anului trecut. Vânzările online de bunuri au crescut cu 3%, reprezentând o cincime din toate vânzările de tip retail. Producţia industrială a scăzut cu 13,5%, în timp ce investiţiile în active fixe au scăzut cu 24,5% în aceeaşi perioadă.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO