Business Internaţional

Aprovizionarea cu gaze a Europei se opreşte pentru 10 zile, dar nemţii se tem că această decizie ar putea fi una definitivă

Aprovizionarea cu gaze a Europei se opreşte pentru 10...

Autor: Alexandru Nanu

09.07.2022, 16:51 10717

Având în vedere dependenţa Germaniei de Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze şi lipsa de alternative viabile pe termen scurt, şansa de a provoca pagube Europei ca răzbunare pentru sancţiunile şi sprijinul pentru Ucraina ar putea fi prea bună pentru ca Kremlinul să o treacă cu vederea, informează Bloomberg.

În calendarul oficialilor din Germania, data de 11 iulie este marcată cu roşu ca fiind data limită până la care Rusia ar putea să ţină robinetul deschis pentru livrarea de gaze.

Când principala conductă pentru gazul rusesc către Europa se opreşte, timp de 10 zile, pentru întreţinere, Germania şi aliaţii săi se pregătesc ca preşedintele Vladimir Putin să folosească această oportunitatea pentru a opri definitiv fluxurile de gaze către Europa.

Dacă Moscova semnalează că conducta Nord Stream nu va reveni conform planului, guvernul cancelarului Olaf Scholz ar declanşa probabil măsuri de urgenţă, cum ar fi raţionalizarea şi salvarea companiei. Consecinţele ar duce, aproape sigur, la o recesiune profundă pentru cea mai mare economie a Europei şi ar crea efecte de undă pe tot continentul.

„Suntem îngrijoraţi? Da, suntem foarte îngrijoraţi”, a spus Christian Kullmann, directorul executiv al gigantului chimic german Evonik Industries AG. „Ar fi naiv şi cu ochi înstelaţi să nu fii îngrijorat.”

În timp ce Moscova neagă că foloseşte energia ca armă, calculul pentru Putin este pe cât de simplu, pe atât de cinic. Europa este disperată să umple depozitele pentru a menţine casele încălzite şi fabricile să funcţioneze pe timpul iernii. Deci, cu cât Moscova acţionează mai devreme pentru a perturba şi mai mult pieţele de gaze, cu atât preţurile sunt mai mari şi cu atât Rusia are mai mult timp pentru a culege roadele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO