Business Internaţional

Ar putea fi o mare piedică în calea producţiei de maşini electrice: Tesla se aşteaptă la o penurie globală a mineralelor din compoziţia bateriilor vehiculelor electrice

Ar putea fi o mare piedică în calea producţiei de...

Autor: Izabela Cutieru, Mediafax

03.05.2019, 14:36 29472

Tesla se aşteaptă la o penurie globală a minereurilor de nichel, cupru şi litiu, ce constituie componentele cheie utilizate pentru fabricarea bateriilor vehiculelor electrice, din cauza insuficienţei investiţiilor în sectorul minier, informează Reuters, citând surse din cadrul companiei.

Compania a vorbit rareori despre opiniile sale asupra industriei metalelor. Cuprul, nichelul, litiul şi mineralele înrudite sunt componentele cheie utilizate pentru fabricarea bateriilor şi a altor componente vehiculelor electrice.

Maşinile electrice folosesc de două ori mai mult cupru decât motoarele cu combustie internă. Aşa-numitele sisteme smart-home, cum ar fi termostatul Nest al Alphabet Inc şi asistentul personal Alexa, produs de Amazon, vor consuma circa 1,5 milioane de tone de cupru până în 2030, de la 38.000 de tone astăzi, potrivit datelor furnizate de compania britanică BSRIA. Astfel, cuprul şi alte metale vor fi considerabil reduse, fapt ce constituie un motiv de îngrijorare pentru Tesla.

Potrivit surselor din cadrul companiei, Tesla va continua să se concentreze mai mult asupra nichelului, parte a unui plan al directorului executiv, Elon Musk, de a folosi mai puţin cobalt în bateriile catodice. Cobaltul este în principal exploatat în Republica Democrată Congo, iar unele tehnici de extracţie - în special cele care folosesc munca copiilor - au făcut folosirea sa profund nepopulară în industria bateriilor, în special în cazul companiei condusă de Musk.

Australia a semnat, la sfârşitul anului trecut, un acord preliminar cu Statele Unite pentru a sprijini cercetarea şi dezvoltarea comună a mineralelor considerate critice pentru economia Statelor Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO