Business Internaţional

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol, sfidează Occidentul cu un excedent bugetar record

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol, sfidează Occidentul cu un excedent bugetar record

Autor: Bogdan Cojocaru

01.01.2013, 14:48 2213

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial, a înregistrat anul aceste un excedent bugetar de aproape 103 miliarde de dolari, nivel fără echivalent în întreaga lume, scrie Les Echos.


Excedentul, echivalent cu 15% din PIB-ul regatului sau cu 3.000 de dolari pe cap de locuitor, vine într-un moment în care majoritatea statelor occidentale se chinuie să-şi reducă deficitul bugetar.

Veniturile bugetare, provenite în proporţie de 92% din vânzările de petrol, s-au situat la 330,4 miliarde de dolari, cu mult peste cele 187 miliarde de dolari avute iniţial în vedere de guvern. Cheltuielile au crescut cu "doar" 21%, la 227 miliarde de dolari, de asemenea, peste nivelul planificat. Un sfert din cheltuieli au fost consacrate educaţiei. Alte domenii prioritare au fost sănătatea şi armata. Majoritatea tinerilor saudiţi sunt angajaţi în sectorul de stat. Guvernul a adoptat pentru 2013 un buget record, cu cheltuilei de 218 miliarde de dolari şi venituri de 221 miliarde de dolari. Arabia Saudită este de obicei foarte prudentă cu estimările bugetare în calculul cărora ia în considerare un preţ redus al petrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO