Business Internaţional

Arabia Saudită în plină reformă economică: Un pariu gigant de 80 de miliarde de dolari în sectorul turistic pentru cel mai mare simbol islamic. Arabii construiesc un hotel de 10.000 de camere

sursa foto: Chicago Tribune

Autor: Alex Ciutacu

08.09.2017, 14:35 814

Arabia Saudită a dat startul celei mai mari reforme economice prin care a trecut statul, după ce veniturile din petrol, care reprezentau principala sursă de venit la bugetul statului, s-au prăbuşit în ultimii doi ani şi continuă să scadă. În cadrul reformei, guvernul mizează pe turism,  cu preponderenţă pe turismul religios, cu o investiţie gigant de 80 de miliarde de dolari în situl de la Mecca, acesta fiind cel mai mare simboll islamic din lume, anunţă The Economist.

Guvernul a lansat un proiect masiv de 80 de miliarde de dolari ce va fi direcţionat integral către sporirea veniturilor provenite din turism religios.

Mecca găzduieşte cel mai sfânt sit religios al religiei islamice, Kaaba, pe locul doi ca simbol fiind Marea Moschee, care este deja cea mai mare moschee din lume. Totuşi, capacitatea acesteia va fi şi ea dublată, pentru a putea găzdui, până în 2040, 7 milioane de pelerini în orice moment.

Aproximativ 8 milioane de credincioşi s-au angajat anul trecut în pelerinajul către oraşul sfânt. Cea mai aglomerată perioadă a anului este în timpul „săptămânii Haj”, când 2 milioane de pelerini iau calea drumului spre Mecca, spre ceea ce devine de fiecare dată cea mai mare adunare din lume.

În 2016 a fost bugetată suma de 10 miliarde de dolari pentru lucrările de remodelare, urmând ca restul să fie bugetat în cadrul ambiţioasei reforme.

Scopul final este de a atrage încă 20 de milioane de vizitatori anual, până în 2030, iar ca parte din procesul de remodelare, 13 din cele mai vechi 15 cartiere din vecinătatea Mecca au fost dărâmate şi reconstruite.

Pentru a susţine acest nou nivel al turismului la care aspiră, guvernul a decis să aloce 3.5 miliarde de dolari pentru construirea celui mai mare hotel din lume, Abraj Kudai, un hotel cu 10.000 de camere şi 70 de restaurante.

sursa foto: Daily Express

Turismul religios este vital pentru Arabia Saudită, fiind a treia sursă de venit  la bugetul statului. Profitul din petrol se prăbuşeşte, iar guvernul încearcă să acopere gaura creată de deficitul masiv.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO