Business Internaţional

Arabia Saudită îndeamnă partenerii din OPEC să crească producţia şi trimite preţul petrolului sub 70 de dolari, liniştind pieţele internaţionale care aşteaptau furtuna

Arabia Saudită îndeamnă partenerii din OPEC să...

Autor: Alex Ciutacu

25.05.2018, 14:22 944

Petrolul a scăzut sub 70 de dolari per baril în New York pentur prima dată în ultimele două săptămâni, după ce Arabia Saudită anunţă că se aşteaptă ca partenerii din OPEC să mărească producţia de petrol până la sfârşitul anului, temperând astfel tensiunile care s-au adunat în piaţă începând de anul trecut, potrivit Bloomberg.

Preţul future în Statele Unite a scăzut cu 2,1%, prima scădere săptămânală de luna aceasta.

În a doua jumătate a anului se aşteaptă o creştere graduală a rezervelor petroliere, a transmis ministrul arab de energie, Khalid Al-Falih în Sankt Petersburg, în contextul în care OPEC şi partenerii simt anxietatea consumatorilor după ce preţurile au ajuns la maximul ultimilor trei ani.

Declaraţiile au fost susţinute de corespondentul său rusesc, ministrul energiei Alexander Novak.

„Cât de mult va creşte rezerva rămâne încă o întrebare, dar altfel nu există niciun dubiu că Arabia Saudită şi Rusia vor creşte rezerva în a doua jumătate a anului”, spune Oliver Jakob, managing director în cadrul firmei de consultanţă Petromatrix GmbH din Elveţia.

Petrolul s-a tranzacţionat la maximul ultimilor trei ani şi jumătate din cauza anxietăţii aruncate în piaţă de situaţiile tulburi din Venezuela şi Iran.

Mai multe instituţii financiare, printre care şi gigantul bancar UBS, au avertizat că dacă preţul petrolului se apropie de 100 de dolari, acest lucru va declanşa recesiunea economiei americane şi poate chiar cea a economiei globale.

Vineri la ora 14.30, petrolul crud se tranzacţiona în New York la preţul de 69,3 dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO