Business Internaţional

Arabia Saudită: investitorii se vor întoarce când lucrurile se vor linişti

Arabia Saudită: investitorii se vor întoarce când...

Autor: Catalina Apostoiu

26.10.2018, 00:04 249

Nenumăratele locuri neocu­pate de la „Davosul din deşert“ au pă­rut să sugereze că uciderea jurna­lis­tului Jamal Khashoggi ar putea afecta puternic Arabia Saudită, însă opor­tunităţile masive de investiţii vor ate­nua majoritatea scrupulelor, scrie Deutsche Welle.

Arabia Saudită are planuri măreţe de a impulsiona puternic investiţiile directe străine în perspectiva erei post-petrol. Va da cazul Khashoggi aceste planuri peste cap?

Majoritatea analiştilor contactaţi de DW au refuzat să-şi exprime o opi­nie în acest caz în mod public, iar cei care au făcut-o au fost suficient de oneşti pentru a admite că atunci când ba­nii vorbesc discuţiile despre moar­tea unui jurnalist tind să cadă în plan secund.

Joice Mathew, director de cerce­tare la United Securities, o firmă de consultanţă financiară din Oman, crede că banii retraşi acum din Arabia Saudită ar urma să revină până în prima jumătate a anului viitor, când unele dintre acţiunile ţării ar urma să fie incluse în indicele MSCI.

Planul de modernizare a econo­miei saudite Vision 2030 are drept ţin­tă creşterea investiţiilor străine directe în Arabia Saudită de la 3,8% la 5,7% din PIB. Un alt obiectiv vizează majorarea contribuţiei sectorului pri­vat de la 40% la 65% din PIB.

Potrivit lui Joice Matthew, cazul Khashoggi ar putea „arunca o umbră temporară asupra entuziasmului“ ma­ri­lor investitori, iar deciziile de in­ves­ti­ţii ar putea încetini până la clarifi­carea acestuia. „Nu cred însă că investi­ţiile din regat se vor opri pe termen mediu. Mă aştept ca investi­torii să se întoarcă odată ce lucrurile se vor calma.“

Unii nici nu aşteaptă acest lucru. Arabia Saudită a semnat numai în prima zi a conferinţei 25 de acorduri în valoare de 50 miliarde de dolari în sectoarele petrolului, gazelor, industriei şi infrastructurii, în timp ce Saudi Aramco a anunţat că a semnat 15 memorandumuri de înţelegere în valoare de 34 miliarde de dolari.

Şi alţi analişti au declarat pentru DW că împărtăşesc păreread lui Mathew, spunând că se aşteaptă la unele retrageri din Arabia Saudită pe termen scurt, dar că pe termen mediu-lung, povestea diversificării economice saudite ar urma să atragă investitorii înapoi în regat.

Patrick Pouyanne, CEO al companiei francize Total, a declarat că firma sa a investit prea mult în Arabia Saudită pentru a se gândi la retragere acum.

„Arabia Saudită este o economie prea mare şi prea importantă pentru Orientul Mijlociu şi restul lumii şi prin urmare este puţin probabil să fie ignorată de investitori pentru o periodă prea mare de timp“, declară Aarthi Chandraserakan, analist financiar în cadrul Shuaa Capital PSC.

În plus, investitorii asiatici şi ruşi s-ar putea grăbi să ocupe spaţiul investiţional lăsat liber de firmele occidentale, arată Mathew.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO