Business Internaţional

Arabia Saudită se pregăteşte să vândă o parte din bijuteria de 2.000 de miliarde dolari a coroanei pentru a finanţa stabilitatea economică a regatului din deşert

Arabia Saudită se pregăteşte să vândă o parte din...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

01.04.2016, 18:46 53744

Arabia Saudită intenţionează să creeze cel mai mare fond suveran al lumii, în valoare de 2.000 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg. Scopul viitorului fond este de a reduce dependenţa bugetului saudit faţă de hidrocarburi şi de a stimula celelalte sectoare ale economiei regatului, a declarat Prinţul Moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

Fondul de Investiţii Publice (PIF) va primi în administrare compania naţională petrolieră, Saudi Aramco, care va fi transformată treptat dintr-un grup petrolier într-un conglomerat industrial. Pentru început saudiţii planifică listarea a 5% din acţiunile companiei în 2017 sau 2018, evaluată de Bloomberg la 2.100 miliarde dolari. Prin comparaţie, cele mai importante companii petroliere listate din lume(BP, Chevron, Eni, ExxonMobil, Petrobras, Royal Dutch Shell, Statoil şi Total) au valoare de piaţă de doar 1.300 miliarde dolari.

PIF deţine acţiuni la două companii importante din Arabia Saudită, Saudi Basic Industries Corp., al doilea cel mai mare producător de chimicale din lume şi National Commercial Bank, cea mai mare bancă a ţării, şi începe să fie activ şi în străinătate. În iulie 2015, a cumpărat 38% din compania sud-coreeană de construcţii Posco Engineering&Construction şi a semnat un acord de de 10 miliarde dolari cu un fond de stat rus pentru a investi în Rusia.

Prinţul Mohammed a declarat pentru Bloomberg că doreşte diversificarea activelor deţinde de fond, pentru ca în 20 de ani investiţiile şi nu petrolul să devină principala sursă de venituri a Arabiei Saudite. Până în anul 2020, fondul intenţionează să crească ponderea activelor din străinătate de la 5% din valoarea investiţiilor la 50%, a declarat Yasir Alrumayyan, secretarul general al boardului fondului.

Scăderea cu aproape 60% a preţului unui baril de petrol a lovit puternic finanţele Arabiei Saudite, al cărei deficit bugetar a ajuns la 98 miliarde dolari(15% din PIB) în 2015 şi forţeză guvernul saudit să îşi schimbe modelul de dezvoltare economică.

Guvernul saudit deja a adoptat un plan de reducere a cheltuielilor bugetare şi a risipei banilor publici. În luna decembrie, guvernul a mărit preţul la electricitate şi la carburanţi şi planifică introducerea a unor taxe şi impozite, precum şi a unei taxe pe valoare adăugată.

Însă, Fondul Monetar Internaţional a avertizat într-un studiu din 2014 că numeroase încercări de diversificare a economiilor statelor dependente de resurse naturale au fost sortite eşecului şi că statele arabe din Golful Piersic ar fi  putut să îşi reducă dependenţa de petrol când cotaţia barilului se afla la 100 dolari/baril.

Paul Sullivan, profesor de studii de securitate la Universitatea Georgetown din Washington este de părere că Arabia Saudită  are nevoie de reforme şi de diversificarea economiei, dar  acest lucru va implica mult mai mult decât creşterea investiţiilor în celelalte sectoare ale economiei.”

 
ZF Digital Summit 2024