• Leu / EUR4.9427
  • Leu / GBP5.4791
  • Leu / USD5.1135
Business Internaţional

Cum arată viaţa în Moscova după sancţiunile Occidentului: rubla s-a prăbuşit, preţurile pentru produse şi servicii cresc accelerat, magazinele pun limite pe cantităţile cumpărate de populaţie, în timp ce mii de oameni tineri educaţi au fugit deja din ţară

Cum arată viaţa în Moscova după sancţiunile Occidentului: rubla s-a prăbuşit, preţurile pentru produse şi servicii cresc accelerat, magazinele pun limite pe cantităţile cumpărate de populaţie, în timp ce mii de oameni tineri educaţi au fugit  deja din ţară

Foto: Oameni arestaţi în Moscova în timpul protestelor împotriva războiului lui Putin. Sursa foto: Profimedia Images

Autor: Alex Ciutacu

12.03.2022, 15:05 10564

Viaţa în Moscova începe să fie din ce în ce mai apăsătoare pentru ruşi, după ce invazia condusă de Vladimir Putin în Ucraina a atras sancţiuni economice apăsătoare din partea Occidentului, iar acestea încep să fie resimţite de oamenii de rând, potrivit BBC.

Rubla rusească s-a prăbuşit, în timp ce preţurile pentru produse şi servicii cresc în mod accelerat.

Călătoriile în afara ţării sunt din ce în ce mai scumpe şi mai dificile, în contextul în care Uniunea Europeană, SUA şi alte state şi-au închis spaţiul aerian pentru aeronavele ruseşti. Mii de oameni tineri şi educaţi au părăsit deja ţara.

Mai multe lanţuri de supermarketuri din Rusia au început deja să limiteze cantităţile de produse pe care le pot cumpăra oamenii. Spre exemplu,un astfel de magazin îi anunţă pe toţi clienţii că fiecare persoană poate cumpăra cel mult 5 kilograme de zahăr. Guvernul susţine că o astfel de mutare este menită să descurajeze piaţa neagră şi inflaţia.

Lista companiilor care se retrag din Rusia creşte pe zi ce trece. În centrele comerciale din zonele centrale ale Moscovei majoritatea magazinelor firmelor din Vest sunt închise, în timp ce altele nu acceptă plata cu cardul.

Înainte de invazie, Moscova era unul dintre cele mai avansate oraşe din lume din punct de vedere tehnologic. Utilizarea cashului era un fenomen în scădere, în special în zonele centrale ale oraşului, în contextul ecosistemul de servicii de streaming, plăţi online, tehnologie şi servicii digitale era într-un moment bun. Totuşi, accesul ruşilor la aceste servicii este tot mai limitat pe măsură ce companii precum Apple, Visa sau Netflix reduc sau opresc complet accesul pentru Rusia.

Marţi seara, lanţul de restaurante McDonald`s a anunţat că a închis temporar toate cele 850 de restaurante din Rusia, unde gigantul are 62.000 de angajaţi. În aceeaşi seară, gigantul anglo-olandez Unilever a anunţat că opreşte investiţiile şi blochează relaţiile de import-export cu Rusia. 

Anunţul vine după ce operatorul restaurantelor KFC şi Pizza Hut au anunţat că opresc investiţiile în ţară. Trebuie menţionat că operatorul nu a explicat dacă închide restaurantele din ţară. 

Tot marţi, gigantul petrolier Shell a anunţat că va închide benzinăriile din Rusia. 

Printre brandurile de fashion care au anunţat recent că îşi suspendă activitatea în Rusia se numără Adidas, Calvin Klein şi Tommy Hilfiger. 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9427
Diferență: -0,0202
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1135
Diferență: 0,8998
Ieri: 5.0679
Azi: 5.4791
Diferență: -2,6526
Ieri: 5.6284
Azi: 5.1775
Diferență: 0,3995
Ieri: 5.1569