Business Internaţional

Arcelor respinge si a doua oferta venita din partea lui Mittal

13.06.2006, 00:00 23

Parerile actionarilor de la Arcelor sunt impartite intre dorinta de fuziune cu gigantul indian Mittal Steel si intre acordul incheiat cu producatorul de otel Severstal.

Arcelor, a doua companie siderurgica din lume, a declarat ca a respins noua oferta a producatorului de otel indian Mittal Steel, dar ca se va intalni din nou cu reprezentantii acestuia pentru a discuta despre o oferta mai mare, informeaza Bloomberg.

Oferta de preluare imbunatatita inaintata de Mittal a fost de 21,5 miliarde de euro, iar reprezentantii Arcelor au clasat-o in unanimitate ca fiind "inadecvata, intrucat continua sa subevalueze Arcelor". In acelasi timp, ei au declarat ca asocierea cu grupul rus Seversatal este mai "atractiva din punct de vedere strategic, financiar si social."

Mittal a sugerat faptul ca si-ar putea mari oferta de preluare a Arcelor, cand cele doua companii s-au intalnit pe 8 iunie sa negocieze noua oferta. De la discutatea ofertei din 27 ianuarie reprezentantii celor doua companii nu s-au mai intalnit sa discute fata in fata. Mittal a declarat ca oferta sa este superioara si reprezinta cea mai buna combinatie posibila de pe piata siderurgica, refuzand sa dea declaratii suplimentare.

Arcelor, al carei director executiv este Guy Dolle, a fost de acord luna trecuta sa cumpere o mare parte din compania ruseasca Severstal. Severstal este al treilea mare producator de otel din fostul bloc sovietic. Luna trecuta cele doua companii s-au inteles asupra unei fuziuni in valoare de 13 mld. euro. Totodata, proprietarului companiei rusesti, Alexei Mordasov, ii vor reveni conform intelegerii mai mult de 38 de procente din noua companie, ajungand cel mai mare actionar.

In urma achizitionarii Severstal, Arcelor si-a evaluat actiunile la 44 de euro. Miliardarul Lakshmi Mittal doreste insa sa-i convinga pe investitorii de la Arcelor ca oferta sa este mai buna. "Daca Mittal vrea Arcelor va trebui sa plateasca 44 de euro pe actiune", a declarat Frederic Plisson, manager la fondul de investitii Financier de l''Echiquier din Paris.

Actiunile la Arcelor au crescut ieri, la bursa din Paris, cu 1%, ajungand la 34,05 euro. In acelasi timp, actiunile Mittal au scazut cu 0,8%, ajungand la 24,05 euro la bursa din Amsterdam.

Arcelor a hotarat organizarea unei noi sedinte in care actionarii sa voteze fuziunea cu Severstal. Intelegerea cu Severstal va putea fi respinsa daca doua treimi dintre actionari vor fi impotriva acestei fuziuni.

"Actionarii vor putea sa voteze impotriva tranzactiei cu Severstal, la adunarea generala care va avea loc pe 30 iunie 2006 si vor putea, totodata, sa-si exprime preferinta pentru propunerea Mittal Steel prin vanzarea de titluri in cadrul ofertei lansate de aceasta", a anutat Arcelor. Aceasta decizie a survenit parerilor contrare ale actionarilor.

O parte dintre acestia au solicitat initierea unor discutii cu Mittal, iar altii au anuntat ca vor intenta actiuni in justitie impotriva tranzactiei cu firma rusa.

Arcelor a incercat sa respinga, de la finele lunii ianuarie, propunerea de preluare inaintata de Mittal, una dintre masurile adoptate fiind majorarea dividendului acordat actionarilor.

Intalnirea de saptamana trecuta a aratat insa ca Arcelor si-a mai "imblanzit" pozitia fata de compania indiana, crede miliardarul Wilbur Ross.

Cu toate acestea, unii reprezentanti ai Arcelor considera in continuare ca cele doua modele de businees nu se suprapun, intrucat strategia Mittal Steel este centrata pe volum, iar cea a Arcelor pe profit.

In contrast, fuziunea cu Severstal va crea "campionul mondial in siderurgie, dar si cea mai profitabila companie din domeniu" si se incadreaza in viziunea strategica a Arcelor din punctul de vedere al modelului de business si al valorilor corporatiste.



Mittal sau Severstal?

* Arcelor a respins in luna ianuarie propunerea de fuziune facuta de Mittal de 18,6 miliarde de euro, respectiv de 28,21 euro pe actiune

* Mittal a facut recent o noua propunere, de 21,5 miliarde de euro, care a fost considerata inadecvata de Arcelor

* Arcelor a incheiat luna trecuta un acord de 13 mld. euro cu producatorul rus Severstal

* Arcelor evalueaza actiunile proprii la 44 euro/actiune

* Pe 30 iunie actionarii Arcelor se vor intalni sa voteze pro sau contra acordului cu Severstal si sa discute referitor la oferta depusa de Mittal Steel.

roxana.grigorean@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO