Business Internaţional

Argentina, în pragul unei noi crize financiare: Ţara lui Mauricio Macri a intrat în incapacitatea de plată a datoriilor externe

Argentina, în pragul unei noi crize financiare: Ţara...

Autor: Iulian Tenchiu

30.08.2019, 16:10 24375

Argentina a intrat pentru a opta oară în incapacitate de plată a datoriilor de peste 100 de miliarde de dolari, potrivit agenţiei de rating financiar Standard&Poor, care a redus ratingul statului la CCC-, scrie Financial Times.

Oficialii de la Buenos Aires au anunţat miercuri că intenţionează să amâne cu până la şase luni plata unor titluri de stat pe termen lung, în valoare de 7 miliarde de dolari, în timp ce guvernul face mari eforturi de a impune o „reprofilare voluntară” a datoriei de 50 de miliarde de dolari, deţinută în mare parte de investitorii străini. 

Guvernul argentinian a mai anunţat că întârzie rambursarea a 44 miliarde de dolari, bani împrumutaţi de stat de la FMI.

Această criză a apărut după ce guvernul Mauricio Macri a eşuat în a vinde obligaţiuni pe termen scurt, guvernul rămânând fără banii necesari pentru rambursările ulterioare. Numai în acest an, Argentina ar trebui să ramburseze aproape 30 miliarde de dolari, scrie Capital Economics, citat de Financial Times.

Atât moneda cât şi preţul obligaţiunilor argentiniene a scăzut odată cu înfrângerea în alegeri a lui Macri, care a reuşit să creeze relaţii stabile cu investitiorii străini.

Odată cu expertiza S&P, moneda argentinaină s-a depreciat şi mai puternic, iar preţul obligaţiunilor a scăzut din nou. 

După anunţul agenţiei de rating, 58 de pesos se tranzacţionau pentru un dolari, iar obligaţiunile argentiniene- care vor ajunge la maturitate în 2021- au scăzut la un preţ de 46,6 dolari, fapt pentru care randamentul obligaţiunilor a ajuns la un nivel de 64%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO