Business Internaţional

Armata irakiană a lansat o ofensivă în nordul ţării împotriva reţelei teroriste Stat Islamic

Armata irakiană a lansat o ofensivă în nordul ţării...

Autor: Roxana Maciuca

24.03.2016, 10:54 106

Ofensiva lansată joi în zona din apropierea oraşului Mosul aflat sub controlul militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic este prima etapă din operaţiunea amplă plănuită de guvernul irakian pentru a redobândi în cursul acestui an controlul asupra celui mai mare oraş din nordul ţării.

"Prima etapă a Operaţiunii Fatah a fost lansată în zorii zilei (de joi) pentru a elibera oraşul (n.r. - antic) Ninive (n.r. - ale cărui ruine se află pe teritoriul oraşului Mosul) şi pentru a ridica steagul irakian în mai multe localităţi", se arată într-un comunicat al armatei irakiene difuzat de televiziunea naţională.

Mosul, care are o populaţie de peste două milioane de locuitorii, se află sub controlul reţelei teroriste Stat Islamic din iunie 2014 şi este cel mai mare oraş controlat de islamişti atât din Irak, cât şi din Siria, unde gruparea deţine alte arii vaste.

Ofensiva irakiană, susţinută de raidurile aeriene efectuate de coaliţia internaţională coordonată de SUA, pentru a recupera oraşul Mosul se anunţă a fi cea mai mare operaţiune lansată împotriva reţelei teroriste.

Generalul Yahya Rasool, purtător de cuvânt pentru comandamentul operaţiunilor militare comune, a declarat la televiziunea de stat că atât armata irakiană, cât şi forţele coaliţiei internaţionale au roluri semnificative în cadrul ofensivei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO