Business Internaţional

Armata se măreşte: Germania contribuie cu 5.000 de militari pentru noua Forţă de reacţie rapidă a UE

Armata se măreşte: Germania contribuie cu 5.000 de...

Autor: Mediafax

21.03.2022, 18:05 3926

Germania vrea să contribuie cu 5.000 de militari, în anul 2025, la noua Forţa de reacţie rapidă a Uniunii Europene, pentru a transmite "un semnal clar" referitor la noua strategie europeană de securitate în contextul internaţional tensionat generat de războiul Rusiei în Ucraina.

Consiliul Uniunii Europene discută, luni, la nivel de miniştri de Externe şi ai Apărării, despre noua strategie de securitate a Uniunii Europene.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a propus, cu ocazia reuniunii, ca Germania să contribuie cu 5.000 de militari, în anul 2025, la Capabilitatea UE de Reacţie Rapidă (EURDC), conform Agenţiei France-Presse şi site-ului T-online.de.

În contextul războiului din Ucraina, "vreau să transmitem un mesaj clar". "Noua structură centrală a strategiei UE în materie de securitate va putea primi în anul 2025, timp de un an, 5.000 de militari germani", a afirmat Christine Lambrecht, la reuniunea Consiliului UE.

Uniunea Europeană a anunţat, pe 18 febraurie, un plan de înfiinţare a Capabilităţii UE de Reacţie Rapidă, o forţă militară modulară de 5.000 de membri care ar urma să devină operaţională în 2025.

Germania şi Franţa pledează de mulţi ani pentru consolidarea capabilităţilor de apărare ale Uniunii Europene. În programul electoral, prezentat săptămâna trecută, preşedintele Emmanuel Macron a propus consolidarea suveranităţii Franţei şi a Uniunii Europene. "Trebuie să reinvestim în modelul complet al forţelor armate, pentru a avea o naţiune mai independentă în contextul crizelor, pentru a putea înfrunta un război de mare intensitate care poate reveni pe continentul nostru", a subliniat Emmanuel Macron. Emmanuel Macron a declarat că nu regretă afirmaţia din anul 2019 privind "moartea cerebrală" a NATO şi a pledat pentru o "clarificare strategică" şi pentru reconfigurarea "ordinii europene în materie de securitate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO