Business Internaţional

Armata siriană şi aliaţii săi au lansat o ofensivă terestră împotriva rebelilor

Armata siriană şi aliaţii săi au lansat o ofensivă...

Autor: Ioana Bojan

07.10.2015, 12:22 449

Forţele aeriene ruse au efectuat miercuri bombardamente intense în provincia siriană Hama şi în zone învecinate din provincia Idlib, a anunţat anterior Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Atacurile la sol, care au inclus bombardamente intense cu rachete sol-sol, au vizat cel puţin patru obiective ale insurgenţilor din zonă, unde se desfăşurau de asemenea confruntări violente, a declarat directorul OSDO, Rami Abdulrahman.

Deşi asaltul comun de miercuri a marcat o escaladare a operaţiunilor militare, deocamdată nu se ştie dacă se vor înregistra progrese rapide în conflictul care durează de peste patru ani.

"Nu există informaţii deocamdată despre progrese (ale forţelor regimului) pe teren, dar raidurile aeriene au vizat vehicule şi baze ale insurgenţilor", a precizat Abdulrahman.

O sursă regională a declarat că la ofensiva terestră împotriva zonelor controlate de rebeli au participat inclusiv luptători ai mişcării libaneze Hezbollah.

Reuters a scris încă de săptămâna trecută că aliaţii preşedintelui sirian Bashar al-Assad, inclusiv iranienii, pregătesc o ofensivă terestră în Siria, pentru a recuceri teritoriul ocupat de rebeli anul acesta.

Rusia, un aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a început o campanie aeriană în Siria săptămâna trecută, afirmând că vizează militanţii grupării jihadiste Stat Islamic.

Dar luptătorii din teren şi statele occidentale au avertizat că operaţiunea rusă se concentrează pe grupările rebele şi are ca scop să consolideze regimul lui Bashar al-Assad.

Raidurile ruse de miercuri au vizat oraşele Kafr Zita, Kafr Nabudah, al-Sayyad şi satul al-Lataminah din provincia Hama, precum şi oraşele Khan Shaykhun şi Alhbit din Idlib, a precizat OSDO.

Cea mai mare parte a provinciei Idlib este controlată de o alianţă a insurgenţilor, din care fac parte aripa siriană a reţelei al-Qaida, Frontul al-Nusra, şi alte grupări islamiste care au pus presiune pe armata siriană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO