• Leu / EUR4.9449
  • Leu / GBP5.7845
  • Leu / USD4.8088
Business Internaţional

Armata SUA poate refuza un ordin prezidenţial privind armele nucleare - oficial al Forţelor Aeriene

Armata SUA poate refuza un ordin prezidenţial privind armele nucleare - oficial al Forţelor Aeriene

Autor: Teodora Marinescu, Mediafax

15.11.2017, 17:58 108

Generalul în rezervă Robert Kehler a susţinut, în faţa Senatului, că ofiţerii americani pot refuza să lanseze arme nucleare, dacă ordinele venite din partea preşedintelui nu respectă legislaţia în vigoare. El a adăugat că principiile legale ale intervenţiilor militare se aplică şi deciziilor de a folosi arme nucleare.

Senatorul statului Maryland, Ben Cardin, l-a întrebat pe Kehler dacă ordinele preşedintelui care încalcă aceste principii ar putea fi ignorate de unitatea de comandă strategică a SUA.

"Da", a răspuns acesta, adăugând că o astfel de situaţie ar duce la o "conversaţie foarte dificilă".

Bruce Blair, fost ofiţer responsabil cu lansarea rachetelor nucleare şi co-fondator al unei mişcări internaţionale pentru eliminarea armelor de distrugere în masă, a susţinut că un astfel de ordin nu poate fi oprit întrucât ajunge la comandant şi la echipa de lansare în mod simultan. Astfel, comandantul ar putea să încerce să oprească acţiunea, dar ar fi prea târziu.

Ameninţarea nord-coreeană a crescut în ultimul timp, iar postările de pe contul personal de Twitter al preşedintelui Donald Trump, îndreptate împotriva Administraţiei de la Phenian, au provocat îngrijorări în rândul politicienilor americani.

"Suntem îngrijoraţi că preşedintele (...) ar putea să ordone un atac cu arme nucleare care ar fi împotriva intereselor securităţii Statelor Unite", a declarat Chris Murphy, senator al statului Connecticut.

Un preşedinte care decide să lanseze un atac nuclear, chiar dacă e vorba despre un răspuns sau despre o anticipare a unui atac venit din partea unui stat inamic, are obligaţia de a organiza, în primul rând, o conferinţă de urgenţă cu secretarul Apărării, şefii Statului Major şi alţi consilieri. Comandantul Forţelor Aeriene va informa preşedintele cu privire la opţiunile de atac, iar acesta va lua o decizie.

Dacă preşedintele american decide să lanseze totuşi atacul, acesta trebuie să se identifice în faţa oficialilor de la Pentagon prin intermediul unor coduri unice, înregistrate pe un card care se află în permanenţă la preşedinte. Acesta va transmite ordinul către Pentagon şi către unitatea de comandă strategică.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9449
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9448
Azi: 4.8088
Diferență: 1,5629
Ieri: 4.7348
Azi: 5.7845
Diferență: 0,7612
Ieri: 5.7408
Azi: 4.9770
Diferență: 0,8674
Ieri: 4.9342