Business Internaţional

Armele sunt pregătite: Ce arsenal nuclear ar deţine SUA

Armele sunt pregătite: Ce arsenal nuclear ar deţine SUA
01.02.2020, 12:15 40068

Unul dintre cele mai discutate subiecte atunci când s-au întâlnit cei mai puternici lideri ai lumii a fost problema proliferării armelor nucleare. Din cele 195 de ţări existente, doar 9 deţin arsenal nuclear, iar primele două – SUA şi Rusia- deţin 92% din acesta.

 „Dacă putem face ceva în privinţa reducerii substanţiale a numărului acestora (armelor nucleare – n. red.), aici mă refer la a scăpa de ele chiar – deşi probabil este doar un vis, voi aduce cu siguranţă în discuţia cu acesta (cu Vladimir Putin – n.red.). Pentru mine, armele nucleare reprezintă cea mai mare problemă a lumii”, declara, citat de CNBC, preşedintele SUA Donald Trump înainte de o întâlnire cu preşedintele Rusiei în 2018

De cealaltă parte, Putin a declarat că cele două ţări  au responsabilitatea de a menţine securitatea internaţională, prin reducerea ratei de înmulţire a armelor de distrugere în masă.

Între timp, sunt peste 14.500 de focoase nucleare în lume, iar Rusia şi SUA deţin aproximativ 13.350, adică 92%.  Ministerul Apărării din Rusia a lansat în 2018 cinci sisteme noi de armament nuclear, despre care Vladimir Putin a spus că ar face ca rachetele americanilor să pară „ineficiente”, potrivit Business Insider.

Cu toate acestea, numărule exact de focoase nucleare pe care îl deţine fiecare ţară este unul imprecis, deoarece ţările sunt secretoase în această privinţă. Mai jos regăsiţi estimarea Asociaţiei de Control a Armelor şi a Federaţiei Cercetătorilor Americani.

Coreea de Nord deţine 10-20 focoase nucleare şi a organizat 6 teste balistice cu acestea, ultimul fiind în septembrie 2017.

Israel deţine aproximatov 80 de focoase nucleare, iar date despre teste balistice nu există.

India deţine între 120 şi 130 de astfel de arme, ultimul test balistic fiind în mai 1998.

Pakistanul deţine 130 până la 140 de focoase nucleare, ultimul test efectuat fiind tot în mai 1998.

Marea Britanie deţine 215 arme nucleare, ultimul test balistic fiind în 1991.

China deţine aproximativ 270 de arme nucleare, în 1996 testându-le ultima dată.

Franţa dispune de cele mai multe focoase nucleare, după SUA şi Rusia, acestea fiind în număr de aproximativ 300. Ultimul test balistic al francezilor a fost în 1996.

SUA este pe locul doi la nivel mondial în ceea ce priveşte capacităţile nucleare, cu aproximativ 6.550 de focoase, în timp ce Rusia deţine aproximativ 6.800 de focoase nucleare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO