Business Internaţional

Arsuri solare versus bronz perfect - prevenirea şi tratarea arsurilor

Arsuri solare versus bronz perfect - prevenirea şi...

Autor: CSID.ro

23.07.2016, 16:18 1369

Soarele este benefic stării de bine a organismului, dar o expunere îndelungată, în special dacă aceasta are loc în lipsa măsurilor elementare defotoprotecţie poate avea urmări neplăcute atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

Dintre persoanele care se expun în aceleaşi condiţii, cei mai susceptibili la efecte nedorite sunt cei cu pigment deschis al pielii, ochilor sau părului, adică acele persoane cu fototip I sau II. Mai “protejaţi” sunt cei cu piele mai închisă la culoare, fie constituţional, fie prin expunere anterioară la soare.

Pe termen scurt, consecinţa expunerii exagerate este arsura solară, adică o reacţie inflamatorie acută a pielii normale care apare după contactul prelungit a acesteia cu razele ultraviolete din lumina solară. Principalele vinovate de arsura solară sunt ultravioletele de tip B (UVB) în speial cele dintre 295-315 nm, dar şi cele de tip A (UVA) pot fi implicate. De altfel, spectrul radiaţiei UVB este cunoscut şi sub denumirea de spectrul arsurii solare, subliniază Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog.

Atenţie unde şi în ce interval stai la soare

Deşi în general 20 de minute de expunere la ora prânzului vara fără protecţie pot duce la arsură solară, apariţia acesteia depinde de durata expunerii, de cantitatea de UV care vine în contact cu pielea, dar şi de sensibilitatea individului respectiv la soare. Din acest motiv nu putem preciza cât poate să se expună la soare o persoană până să dobândească arsura solară.

Cantitatea de UVB care ajunge pe pământ variază în funcţie de ora din zi, de anotimp, de altitudine şi latitudine, de condiţii meteorologice. În plus, este important mediul în care are loc expunerea. Astfel, riscul de lezare a pielii este cu atât mai mare cu cât ne apropiem de ecuator, cu cât ne aflăm la o altitudine mai înaltă (filtrare redusă a razelor, la orele de la mijlocul zilei când razele ajung perpendicular pe suprafaţa pământului sau atunci când ne aflăm într-o zonă de reflexie crescută a razelor – lângă nisip, apă, zăpadă sau gheaţă).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO