Business Internaţional

​Artişti, vedete, IT-işti, regizori, oameni de ştiinţă: Rusia se confruntă cu cel mai mare exod de creiere din ultimul secol. Putin poate că se bucură, deoarece scapă de cei care i s-ar putea opune, dar societatea rusă se întoarce în timp cu zeci de ani. Ruşii se tem că graniţele se vor închide

Potrivit Levada, singurul centru de sondaje de opinie independent din Rusia, ruşii pro-europeni care condamnă războiul din Ucraina reprezintă cel puţin 20% din populaţie. Matematic, procentele se traduc prin 30 de milioane de ruşi.

Potrivit Levada, singurul centru de sondaje de opinie independent din Rusia, ruşii pro-europeni care condamnă războiul din Ucraina reprezintă cel puţin 20% din populaţie. Matematic, procentele se traduc prin 30 de milioane de ruşi.

Autor: Bogdan Cojocaru

10.04.2022, 10:21 1354

♦ Estimările conservatoare pun numărul celor fugiţi la câteva sute de mii ♦ Unii sugerează un milion şi chiar mai mult, notează DW ♦ Cifra exactă este dificil de stabilit deoarece statele de destinaţie cum sunt Georgia şi Armenia nu le cer ruşilor viză pentru a intra.

În paralel cu exodul corporaţiilor străine, invadarea Ucrainei a provocat Rusiei o altă hemoragie, de o amploare nemaivăzută după revoluţia din octombrie 1917, care a dus la instalarea regimului sovietic. Este vorba de un exod al capitalului uman. Sute de mii de persoane, după unele estimări chiar un milion, în special intelectuali, artişti şi oponenţi ai regimului lui Putin au părăsit Rusia în ultima lună. 

Este adevărat că în comparaţie cu milioanele de refugiaţi ucraineni sau cu populaţia de 144 de milioane de locuitori a Rusiei, exodul rusesc este mic, însă pentru o societate normală ar fi o catastrofă, o condamnare la înapoiere sau în cel mai bun caz la un progres foarte lent. Însă pentru Putin ar putea fi o binecuvântare: cei care ar mai putea forma o opoziţie pleacă singuri din ţară.

Rusia nu mai are instituţii media care să poată fi considerate independente după standardele occidentale. În multe ţări, cum ar fi Ungaria, Serbia, Croaţia sau Turcia, în astfel de cazuri presa tinde să fie puternic polarizată politic. Dar în Rusia nu mai există nici presă de opoziţie. Un surogat sunt jurnaliştii de investigaţie. Unul dintre ei este şi Andrei Losgac. Acestuia, ziua de 4 martie i-a schimbat viaţa radical, scrie Deutsche Welle.

Dar de fapt de pe 24 februarie, ziua când Rusia a invadat Ucraina, lucrurile au început să se schimbe din rău în mai rău. Dar pe 4 martie, verificând canalele criptate ale platformei de mesagerie Telegram, a dat de un mesaj care i-a îngheţat sufletul: în curând în Rusia ar putea fi impusă legea marţială, ceea ce ar însemna imposibilitatea de a părăsi ţara. Următoarele săptămâni şi le-a consumat gândindu-se la ce este de făcut. În cele din urmă, a realizat că trebuie să plece din ţară - imediat. Şi a făcut-o în aceeaşi zi, cu avionul de Tbilisi, capitala Georgiei. „Acolo mi-am regăsit o grămadă de cunoştinţe şi colegi din Moscova şi din alte oraşe care plecaseră de mulţi ani din Rusia“, a povestit Losgac.

Georgia este o ţară care a fost şi ea atacată de Rusia şi unde Putin a exersat la scară mai mică ceea ce face acum în Ucraina. 20% din teritoriul georgian este sub ocupaţie rusă. Pe georgieni îi nelinişteşte această nouă invazie, după cum scrie BBC. Unii proprietari de apartamente de închiriat refuză să-i primească pe ruşi sau pe bieloruşi - şi din Bielorusia fug oameni. Dar la Tbilisi, o parte din colegii fugiţi au reînceput să muncească în presă.

Cifre exacte despre câţi oameni au plecat din Rusia nu sunt disponibile publicului, dar un lucru este clar - în cele cinci săptămâni de la invazie, Rusia a cunoscut cel mai mare exod de după revoluţia din 1917.

Estimările conservatoare pun numărul celor fugiţi la câteva sute de mii. Unii sugerează un milion şi chiar mai mult, notează DW. Cifra exactă este dificil de stabilit deoarece state-destinaţie cum sunt Georgia şi Armenia nu le cer ruşilor viză pentru a intra. Autorităţile georgiene şi cele armene se aşteaptă să primească câte 100.000 de refugiaţi sau mai mulţi din Rusia. Alte destinaţii sunt Azerbaidjan, Dubai, Turcia, Grecia, Bulgaria, Serbia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Mongolia şi chiar America de Sud.

Unele din aceste ţări sunt departe de a fi sigure. Georgia, spre exemplu, a expediat înapoi doi disidenţi ruşi. Mulţi s-au îndreptat spre ţări care au deja comunităţi mari de ruşi, cum ar fi Letonia şi Muntenegru.

„Este vorba de cel mai mare exod al creierelor din istoria recentă“, spune Losgac. Dintre fugari se remarcă în special oameni de ştiinţă, de cultură, specialişti IT, jurnalişti, bloggeri şi artişti. Regizori, scriitori, designeri de modă, arhitecţi şi vedete din muzică sunt printre primii care au plecat. Nu sunt mulţi, dar sunt importanţi, iar tendinţa arată ceva şi mai important.

Potrivit Centrului Levada, singurul centru de sondaje de opinie independent din Rusia, ruşii pro-europeni care condamnă războiul din Ucraina reprezintă cel puţin 20% din populaţie. Matematic, procentul se traduce în 30 de milioane de ruşi. Dar foarte puţini dintre ei îşi permit să plece de tot din Rusia. „Rusia nu este abandonată de ce are mai bun, ci pur şi simplu de cei care şi-o pot permite“, apreciază Galina Iuzefovici, care a plecat şi ea, stabilindu-se în Turcia. „Este pur şi simplu un privilegiu.“

Publicaţia germană Spiegel scrie că la baza exodului stă panica. Teama înrădăcinată în vremea fostei URSS că se vor închide graniţele, iar lumea va rămâne captivă. Mai romantizat, Bloomberg arată că istoria ne învaţă că primii cetăţeni care fug de regimurile autoritare sunt cei mai buni şi cei mai deştepţi şi deschişi, iar închiderea lor este o catastrofă. Ei nu văd niciun viitor în Rusia cât timp Putin este obsedat de trecut. Dar alţii profită de situaţie.

În Kârgâzstan, un parlamentar a cerut guvernului ca de urgenţă să pregătească ţara cu tot ce trebuie pentru găzduirea şi angajarea  profesioniştilor în tehnologia informaţiei fugiţi din Rusia. Este o ironie, deoarece această ţară mică de obicei exportă forţă de muncă foarte ieftină pentru sectorul construcţiilor şi pentru restaurantele fast-food din Rusia. Pentru Bloomberg, emigranţii ruşi nu mai reprezintă un exod al creierelor, ci deja o înghesuială la ieşire.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO