Business Internaţional

Aryna Sabalenka e noua campioană la Australian Open

Aryna Sabalenka e noua campioană la Australian Open

Autor: Rafael Hekman

28.01.2023, 13:22 56

Jucătoarea bielorusă Aryna Sabalenka, numărul 5 mondial, a câştigat sâmbătă primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, învingând în finală pe Elena Rybakina, din Kazakhstan, cu 4-6, 6-3, 6-4, şi obţinând primul ei trofeu de turneu major din carieră.

Finala feminină de simplu de la Melbourne a adus faţă în faţă două dintre jucătoarele cu cele mai puternice lovituri din circuit, neavantajate însă în acest sens de condţiile de pe Rob Laver Arena. Ofensive prin excelenţă, cele două au avut însă nevoie să apeleze mai mult la răbdare, decât la lovituri decisive.

Sabalenka, cu un avantaj de 3-1 în întâlnirile directe, a cedat un prim game pe propriul serviciu, puţin după startul partidei, neavând nici o şansă în următoarele două game-uri de serviciu ale Rybakinei să recupereze break-ul.

Bielorusa, aflată în prima finală de Grand Slam a carierei, a suferit şi la serviciu, unde în ciuda celor 5 aşi a avut şi 5 duble greşeli, la capătul primului set.

La 4-3 pentru campioana de la Wimbledon, bielorusa şi-a procurat 3 mingi de rebreak, valorificând-o pe a doua şi dând impresia că poate reechilibra jocul.

Reacţia Rybakinei a fost un nou break, ajutat de ezitările la serviciu ale lui Sabalenka, urmat de un game închis la zero, care i-a adus şi primul set, unul în care bielorusa a avut mai multe lovituri direct câştigătoare (12-7), dar şi mai multe greşeli neforţate (9-6).

Bielorusa s-a resetat în setul secund pe care l-a început totuşi greu, fiind nevoită chiar din debut să salveze două mingi de break. Ea a fost prima care a făcut break-ul pentru 1-3 şi a rezistat apoi în game-ul 5, contracarând o minge de rebreak a Rybakinei.

La 1-4, Sabalenka a irosit 3 mingi de break, pentru ca mai apoi, la 2-5 să aibă două şanse de a închide setul, contracarate de kazahă, care a cedat în cele din urmă setul, nereuşind să se apropie de rebreak-ul necesar revenirii în joc.

Sabalenka a egalat după un set doi mult mai bun, cu 7 aşi şi doar o dublă greşeală, dominându-şi adversara şi la capitolul lovituri direct câştigătoare cu 21 la 11, dar şi la retur, unde a câştigat aproape jumătate din schimburile jucate.

În decisiv, bielorusa a continuat să domine jocul prin lovituri în forţă şi un-doi-uri cu care a scurtat schimburile, însă Rybakina şi-a păstrat calmul, cele două câştigându-şi servicul până la 3-3, cu o singură minge de break de care nu a putut profita Sabalenka.

Echilibrul a fost rupt tot de bielorusă, care în game-ul 7 a reuşit să facă break la a treia tentativă, securizându-l cu câştigarea propriului serviciu, pentru 3-5.

Rybakina şi-a câştigat apoi serviciul pentru 4-5 şi avea nevoie de break, pentru a reveni în meci.

Sabalenka a făcut dublă greşeală la prima minge de meci, după care a salvat şansa de rebreak a campioanei de la Wimbledon şi a mai ratat alte două mingi de meci.

În cele din urmă a câştigat primul ei titlu de Grand Slam din carieră, la a patrat minge de meci, când o lovitură trimisă de jucătoarea din Kazakhstan a ieşit în aut, dincolo de linia de fund.

Sabalenka a căzut pe teren în lacrimi de fericire, după ultima minge, care îi aduce totodată şi accederea pe locul doi în clasamentul WTA, dar şi un premiu de 2.052.750 dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO