Business Internaţional

Ascensiunea extremiştilor de dreapta în alegerile austriece, accident sau tendinţă?

Ascensiunea extremiştilor de dreapta în alegerile...

Autor: CătăIina Apostoiu

26.04.2016, 20:10 259

Alegătorii din Austria au trimis un avertisment clar partidelor tradiţionale care conduc ţara de când s-a încheiat al Doilea Război Mondial, împingând un candidat populist, cu o platformă antiimigranţi, în poziţia de favorit în cursa pentru poziţia de preşedinte, scrie Wall Street Journal.

Bloomberg vorbeşte chiar de umilirea candidatului coaliţiei guvernamentale şI de haos în coaliţie. Austria este principal sursă de investiţii direct străine pentru România.

Potrivit rezultatelor preliminare, Norbert Hofer, candidat din partea partidului Libertăţii, de extremă dreapta, a obţinut prima poziţie, cu 36% din voturi, în prima rundă a alegerilor pentru poziţia de preşedinte.

În Austria, preşedintele are un rol mai mult ceremonial. El este comandantul suprem al forţelor armate, poate concedia guvernul şI cere alegeri. Hofer s-a lăudat că dacă va fi ales va refuza să promulge anumite legi, cum ar fi controversatul acord de comerţ liber dintre UE şI SUA, şI că l-ar putea însoţI pe cancelarul Werner Faymann la summiturile UE.

"Rezultatul poate fi începutul unei dinamici în care coaliţia se dezintegrează singură sau poate da preşedintelui un motiv să acţioneze“, crede Anton Pelinka, professor de ştiinţe politice la Universitatea Central-Europeană din Budapesta.

Candidaţii celor două partide aflate la guvernare, care conduc efectiv Austria de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, nu au reuşit nici măcar să ajungă în turul al doilea, care va fi organizat pe 22 mai, ieşind pe poziţiile a patra şi a cincea, fiecare cu 11% din voturi, potrivit The Guardian.

Rezultatul înseamnă că pentru prima dată din 1945, Austria nu va mai avea un preşedinte susţinut fie de social democraţii cancelarului Faymann, sau de partenerii lor de coaliţie de centru-dreapta, partidul Popular.

ŇAcesta este începutul unei noi ere politice“, a declarat liderul partidului Libertăţii, Heinz-Christian Strache.

Tabloidul Oesterreich a descris victoria lui Hofer drept Ňun tsunami care ne-a schimbat dramatic peisajul politic“.

Cancelarul Faymann a declarat că rezultatul reprezintă Ňun avertisment clar adresat guvernului că trebui să colaborăm mai strâns“.

În turul doi al alegerilor de pe 22 mai Hofer îl va înfrunta probabil pe Alexander van der Bellen, susţinut de Ecologişti, care a câştigat 20% din voturi, acesta fiind urmat pe poziţia a treia de un candidat independent, Irmgard Griss, cu 18,5% din voturi.

Rezultatul alegerilor de duminică din Austria este perceput la scară largă drept un nou semn al nemulţumirii în creştere resimţite de Europa cu privire la partidele tradiţionale. Acesta evidenţiază cum cea mai dramatică criză a refugiaţilor de la cel de-al doilea război mondial dă peste cap lumea politică a regiunii, partide cândva marginale ajungând să ameninţe grupări tradiţionale, potrivit Wall Street Journal.

Politicienii populişti au câştigat teren inclusiv în Spania, Marea Britanie şi Germania, dar şi în SUA. Marine Le Pen, lider al Frontului Naţional din Franţa, care speră să devină preşedinte anul viitor, a transmis felicitări partidului Libertăţii pentru Ňrezultatul magnific“, scrie The Guardian.

Anul trecut, Austria a primit 90.000 de cereri de azil, al doilea cel mai ridicat nivel din Europa raportat la cap de locuitor, iar guvernul lui Faymann a adoptat o poziţie mai fermă cu privire la imigraţie în ultimele săptămâni. Totuşi, susţinerea pentru partidul Libertăţii a continuat să crească puternic. Ultimele sondaje plasează partidul pe primul loc, cu peste 30% din intenţiile de vot înaintea următoarelor alegeri generale din 2018.

Cele două partide principale şi-au văzut sprijinul scăzând ani la rând, iar la ultimele alegeri din 2013 acestea au reuşit să obţină suficientă susţinere cât să-şi re-formeze marea coaliţie.

În acelaşi timp, economia tradiţional solidă a Austriei a început să se confrunte cu probleme în ultimul timp, nemailăudându-se acum cu cea mai scăzută rată a şomajului din UE. Coaliţia condusă de Fayman, aflată la putere din 2008, nu a reuşit să se pună de acord cu privire la reforme structurale.

ŇNu este vorba atât de personalităţi, cât de probleme. Ceva trebuie să se schimbe dacă cele două partide aflate la guvernare vor să evite un nou dezastru ca acesta“, afirmă David Pfarrhofer, de la institutul de sondaj Market. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO